Het mysterie van de afslaande dieselmotor

Het zal je maar gebeuren: elke keer zodra je het bouwterrein opdraait waar je als installateur bezig bent, geeft je Peugeot Expert er de brui aan. Allerlei elektronische functies vallen uit en de oorzaak blijft in nevelen gehuld. Maar het verhaal krijgt pas echt een vreemde wending als blijkt dat deze storing zich alléén voordoet op dit bouwterrein in Arnhem…In andere gebieden (b)lijkt er niets aan de hand te zijn.

Voertuig: Peugeot Expert 229 L1H1 2.0HDIF

Sleutelherkenning?

Met dit mysterie meldt de eigenaar van een garagebedrijf zich bij AutoNiveau. Hij heeft de auto uitgelezen, waarbij een foutcode verscheen op het toerentalsignaal. Daarnaast wees de interne foutcode 5FF op een communicatiestoring tussen de sleutel en de BSI.

Alles uit

De helpdeskmedewerker van AutoNiveau vraagt de garagehouder te controleren welke waarschuwingslampjes tijdens de storing gaan branden en wat de autoradio dan doet. Vervolgens vraagt hij of de ruitenwisser nog functioneert. De garagehouder geeft aan dat als de motor is afgeslagen, alles uitgaat en dat alleen de kilometerstand op het instrumentenpaneel zichtbaar blijft. De richtingaanwijzers zijn wel te gebruiken, maar de ruitenwisser weigert elke dienst.

Invloed stralingsbron?

De helpdeskmedewerker adviseert de garagehouder de auto na het afslaan van de motor te laten uitrollen en hem na twee minuten weer te starten. Er verschijnen geen foutcodes bij de toerentalsensor, sleutelherkenning en de communicatie met de boordcomputer. De AutoNiveau-adviseur vraagt of er zich wellicht een stralingsbron bevindt in de nabijheid van het bouwterrein in Arnhem, waar de storing zich steeds openbaart. Ook adviseert hij de reservesleutel te proberen en de auto nog een keer geheel uit te lezen, ook onder EOBD. De adviseur geeft hierbij aan dat er helaas geen meting mogelijk is, als zich op dat moment geen storing voordoet. Wel doet hij de garagehouder nog de suggestie aan de hand om een paar hoofdrelais uit te wisselen. Dit wil weleens helpen bij elektronische storingen, waar niet een-twee-drie een logische verklaring voor te vinden is.

Storing verdwenen

Als de AutoNiveau-adviseur de garagehouder later terugbelt, blijkt deze na het opnieuw uitlezen van de auto nu ook een storing van de gloeibougies te hebben vastgesteld. Daarom heeft hij deze alle vier vervangen, samen met de krukassensor. Het goede nieuws is dat de auto sindsdien prima functioneert en ook niet meer is afgeslagen. Daarbij moet wel worden vermeld dat de installateur sinds deze reparatie ook niet meer op het mysterieuze bouwterrein is geweest. Dit staat echter wel weer binnenkort te gebeuren…

Nieuwsgierig

Uiteraard zijn de medewerkers van AutoNiveau benieuwd hoe de auto zich bij dit nieuwe bezoek aan het bouwterrein zal gedragen. Ze beloven de garagehouder daarom terug te bellen, maar ondanks diverse pogingen, krijgen zij hem niet te pakken. Zou dit dan toch betekenen: geen bericht is goed bericht..?

basisinstelling

Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?