Nieuwe generatie accutesters

Accutester

Een belangrijke voorwaarde voor een goede accuservice is de aanwezigheid van de juiste tools, zoals een complete accutester. En waarom dan niet meteen het neusje van de zalm: de nieuwste generatie accutesters van Midtronics, de CPX-900. Met de CPX-900 test u moderne voertuigen en accu’s volledig, zowel op het kunnen starten van de auto als het ondersteunen van alle elektrische verbruikers.

De accu staat met stip op nr.1 als oorzaak van autopech. Bijna 50 procent van alle pechgevallen zijn aan de accu gerelateerd. Het niet kunnen starten van een auto heeft twee oorzaken: de accu heeft onvoldoende koudstartstroom of te weinig reservecapaciteit. Deze reservecapaciteit wordt gebruikt voor het ondersteunen van elektrische verbruikers zoals airco, navigatie, of stoel- en ruitverwarming. Moderne voertuigen gebruiken de accu dus niet alleen tijdens het starten, maar ook als het voertuig is uitgeschakeld. De reservecapaciteit van een accu wordt hierdoor alleen maar belangrijker. Wit u een moderne accu goed kunnen testen, zult u beide stromen moeten kunnen diagnosticeren. De Midtronics CPX-900 (meetbereik 100-3.000 CCA) is de eerste accutester voor de werkplaats die ook reservecapaciteit kan testen.

Meer elektrische gebruikers

Start/stop-accutechnologie wordt meestal gediagnosticeerd met een algemene compensatie. Dat is niet voldoende. Er is een enorme lijst aan start/stop-accu’s die zogezegd anders in elkaar steken. Die behoeven een ander algoritme om een betrouwbaar testresultaat te krijgen. Daarnaast belasten elektrische verbruikers de accu op een compleet andere manier dan het starten van de auto. Dit type gebruik is een direct gevolg van de evolutie van voertuigen en accu’s. Omdat we vandaag de dag een moderne auto wensen die veilig, zuinig, slim, comfortabel en luxe is. Dat ziet u terug in de vorm van elektrische verbruikers, die de accu compleet anders belasten. En dit moet dan ook anders gemeten en beoordeeld worden. Met de CPX-900 test u moderne voertuigen en accu’s volledig.

Conductance Profiling

De CPX-900 van Midtronics stelt niet alleen een diagnose van het vermogen om het voertuig te starten met behulp van de accu, maar ook hoe goed de accu ondersteunende verbruikers kan voorzien van spanning door middel van Conductance Profiling TM. Hoe werkt dit? Conductance Profiling begint met een meting van de reservecapaciteit (in Ah). De meting geeft aan hoe lang een voertuig met niet werkende dynamo onder normale belasting zal draaien. De traditionele conductiemeting wordt met een kleine belasting gedurende 60 seconden gemeten en de CPX-900 vergelijkt deze resultaten dan met profielen van accu’s met reservecapaciteitproblemen.

Ook met printer

De geavanceerde accutester van Midtronics is ook leverbaar met een geïntegreerde printer: CPX-900P. Deze heeft ook de mogelijkheid om resultaten te delen via e-mail. De CPX-900 en CPX-900P worden momenteel geleverd met een gratis dockingstation.

U vindt de accutesters van Midtronics in de Toolspecial editie september-december 2019 of bekijk het hele Toolspecial actiemagazine hieronder (blz. 20).

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?