Nieuwe multimeter: klaar voor EV en hybride

Multimeter

Toolspecial presenteert een nieuwe multimeter van Zetek: de KM035. Deze professionele multimeter is ook geschikt voor hybrides en EV’s.

Er komen steeds meer stekkerauto’s – volledig elektrische auto’s én plug-in hybrides – in de werkplaats. Elke werkplaatschef stelt zich daarom de vraag ‘wat hebben we nou echt nodig aan gereedschappen en materialen om die voertuigen te kunnen onderhouden en repareren?’. Een zeer terechte vraag. Hybride- en elektrische auto’s zijn uitgerust met een hoogspanningssysteem. Dit systeem werkt met spanningen tot 400 Volt, wat vele malen hoger is dan een mens kan verdragen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe met deze hoge voltages om te gaan in de werkplaats. Iedereen die werkt aan een hybride- of elektrisch voertuig moet bekend zijn met de eventuele gevaren tijdens de werkzaamheden. Duidelijk is ook dat er geïnvesteerd moet worden in specifiek gereedschap en materialen. Denk dan onder meer aan afzetmateriaal, bijvoorbeeld palen en kettingen om het voertuig te markeren als hoogspanningsgevaarlijk. Maar ook bijvoorbeeld aan isolerende handgereedschappen en handschoenen voor het losnemen van een HV-verbinding of een multimeter die geschikt is voor hoge spanningen én een juiste isolatiewaarde heeft.

600 V CAT IV / 1000 V CAT III

Wil je als monteur checken of er echt geen spanning meer op het elektrische systeem van een EV staat of de isolatie van het hoogspanningssysteem van een hybride voertuig controleren? Dan is gebruik van een multimeter die voldoet aan de minimale eisen voor het werken aan hybride en elektrisch aangedreven voertuigen een vereiste. Toolspecial levert sinds kort een nieuwe, veelzijdige multimeter van Zetek. De KM035 is volledig geschikt voor het werken aan elektrische auto’s én plug-in hybrides, dankzij de minimale kwalificatie waaraan zo’n specifieke multimeter moet voldoen: 600 V CAT IV / 1000 V CAT III.

Verlicht lcd-display

De professionele multimeter KM035 kan uiteraard ook gebruikt worden voor auto’s die op fossiele brandstoffen draaien. De meter geeft de resultaten van de metingen van spanning, weerstand, diodetest, continuïteittest met geluidsignaal, temperatuurmetingen, lichtsterke en geluidssterkte duidelijk op een verlicht lcd-display weer. Handig: oplichtende lampjes geven weer hoe de meetpennen aangesloten moeten worden. Praktisch is ook dat de multimeter zichzelf uitschakelt na 30 minuten niet te zijn gebruikt.

Specificaties Zetek KM035:
Meetbereik AC-spanning: 400mV – 250 V
Meetbereik DC-spanning: 400mV – 250 V
Meetbereik AC-stroomsterkte: 400μA – 10 A
Meetbereik DC-stroomsterkte: 400μA – 10 A
Meetbereik weerstand: 400 – 40M Ohm
Meetbereik temperatuur: -20 – +1.300 °C
Meetbereik frequentie: 10Hz – 100 kHz
Meetbereik luchtvochtigheid: 33 – 99 %
Meetbereik lichtsterkte: 4.000 – 40.000 lux
Meetbereik geluidsniveau: 35 – 100 dB

U vindt de multimeter van Zetek in de Toolspecial editie januari – maart 2020 of bekijk het hele Toolspecial actiemagazine hieronder (blz. 13).

Ander nieuws?