Ondanks servicemelding nog geen tijd voor een pitstop

Mazda

De servicemelding op het dashboard voor het wisselen van de wielen tussen de voor- en achteras is een handig hulpmiddel tegen ongelijkmatige slijtage van de banden. Zo weet de bestuurder wanneer zijn auto hiervoor naar de garage moet en dit is gunstig voor de bandenslijtage, het rijcomfort en de veiligheid. Maar wat als de melding ‘Bandenrotatie nodig’ verschijnt, compleet met steeksleutelicoontje, terwijl de auto hier nog niet aan toe is? Dat wil de monteur die Automotive Techline belt ook graag weten.

Gegevens voertuig in dit artikel: Mazda CX-5 2.0 benzine 2016

Afhankelijk van gebruik

Het periodiek omwisselen van de wielen tussen voor- en achteras, ook wel ‘bandenrotatie’ genoemd, is een goede manier om ongelijkmatige slijtage tegen te gaan. Hoe vaak de banden moeten worden geroteerd, hangt samen met hoe de auto wordt gebruikt. Stelregel is dat bij het rijden van hoge snelheden, met zware belasting en over langere afstanden vaker gewisseld moet worden. Wanneer de servicemelding eerder verschijnt, kan deze worden gereset maar er kan ook een ander interval worden gekozen, afhankelijk van het gebruik.

Onderhoudsmonitor

Het lampje voor bandenrotatie gaat branden zodra de resterende afstand tot de geplande wissel minder is dan 500 km. Resetten en in- en uitschakelen van deze functie vindt plaats in de onderhoudsmonitor. Bij het resetten van de melding wordt de resterende afstand teruggesteld tot de beginwaarde. Net als veel bestuurders, kennen ook sommige monteurs deze mogelijkheid niet. Juist bij de AWD-modellen van de Mazda CX-5 is het banden wisselen van groot belang, omdat bij omtrekverschillen tussen voor en achter allerlei storingen kunnen ontstaan in de aandrijving.

Frequentie aanpassen

De helpdeskmedewerker van Automotive Techline wijst de monteur op de bandenrotatiefunctie met het advies de frequentie ervan gelijk te schakelen met de onderhoudsintervallen, zodat de banden bij iedere beurt gewisseld kunnen worden. Zo wordt de bestuurder tussentijds niet nodeloos gestoord door een melding en worden de banden voortaan keurig op tijd gewisseld op het moment dat de auto toch in de garage is voor onderhoud. Dat scheelt weer een extra pitstop.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?