Onuitwisbare foutcodes Peugeot 3008 door multiriem

ECU

Van de Peugeot 3008 diesel hybrid uit 2013 en met motorcode RHC wordt in het autobedrijf de multiriem vernieuwd. Na de reparatie start de motor echter niet meer en zijn er drie permanente storingen en foutcodes die met geen enkele mogelijkheid gewist kunnen worden.

Gegevens Peugeot 3008 in dit artikel:

Merk: Peugeot
Type: 2.0HDI 147KW HURHC/2P – 88
Motorcode: RHC
Brandstof: diesel
Hybridesysteem: HCU1
Foutcodes:

  • P1383 Dynamo/elektromotor aandrijfriem foutief/gescheurd
  • P16AB HV systeem aandrijfriem foutief/gescheurd
  • P0562 spanningsverzorging schakelapparaat spanning te laag

Na een aantal wis-pogingen geeft de monteur het op en roept hij de hulp van de Automotive Techline in.

Gereset

Die informeren de monteur dat fouten pas te wissen zijn nadat de multiriem ‘gereset’ is. Bij deze hybrid4 motoren wordt de verbrandingsmotor namelijk gestart via de multiriem met de hoogspanningsdynamo.

Om schade te voorkomen monitort de regeleenheid of de riem slipt. Als dit het geval is, wordt er een foutcode gegenereerd. In extreme gevallen kiest het systeem ervoor de startpoging te onderbreken en zal de verbrandingsmotor niet aanslaan.

Multiriem handmatig spannen

De hoogspanningsdynamo heeft enorm veel vermogen. Als er slip in de riem zou optreden, kan deze in zeer korte tijd zo heet worden dat hij in de brand vliegt. Door het toerental van de dynamo te vergelijken met het toerental van de krukas, kan het systeem de slip detecteren en hierop ingrijpen.

Deze hele constructie heeft gevolgen voor de riem zelf, de spanners, het inleren én resetten van dit soort multiriemen. Volgens de procedures van de autofabrikant moet de riem handmatig gespannen worden.

De juiste spanning van de riem moet worden gemeten met een frequentiemeter. Omdat de dynamo zowel gebruikt wordt om te laden als om de motor te starten, wordt de riem ook aan twee kanten gespannen.

Nadat de monteur de riem volgens de juiste procedure gespannen heeft, heeft de medewerker van de Automotive Techline via online remote diagnose de riem gereset en de foutcodes gewist. Hierna doet alles het weer naar behoren.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?