Oorzaak uitvallende aanjager blijkt oude bekende

aanjager

Een monteur belt Automotive Techline met een probleem aan de climate control van een Mazda 3 Sport uit 2005. Na enkele minuten stopt de aanjager ermee in alle standen en valt vervolgens helemaal weg.

Gevegens voertuig in dit artikel: Mazda 3 Sport 1.6 benzine 2005

Kortsluiting

Volgens de uitgelezen foutcode B1261 is er sprake van kortsluiting op de massa van de zonnesensor. Wat de monteur ook doet, hij kan de foutcode niet kan wissen, maar de helpdeskmedewerker legt uit dat die foutcode er niets mee te maken heeft. Volgens hem kan een defecte zonnesensor geen invloed hebben op het niet meer functioneren van de ventilator, want die systemen zijn niet met elkaar verbonden.

Wisselende spanning

De monteur heeft de weerstand van de motor uitgebouwd en doorgemeten, maar door de wisselende waarden die hij meet komt hij er niet uit. Wanneer de ventilatormotor op volle toeren draait, meet hij wel massa, maar na enkele minuten stop die motor er steeds weer mee. Vervolgens doet de aanjager niets meer, in geen enkele stand.

Herkenbare klacht

Bij de helpdeskmedewerker van Automotive Techline gaat een lampje branden. De symptomen die de monteur noemt, herkent hij als een vaker voorkomende klacht binnen de ESI (Electronic Service Information) van Bosch. Vaak blijkt een defect relais van de buitenluchtventilator de oorzaak bij een haperende ventilator. Dit relais bevindt zich in zekeringkast 1 in de motorruimte, op positie E. De monteur controleert dit en stelt vast dat relais E inderdaad defect is. Na vervanging werkt de climate control weer probleemloos.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?