Opel Zafira benzine houdt in door defecte hogedrukpomp

Een Opel Zafira-B met 2.2-liter benzinemotor uit 2006 loopt tijdens rustig rijden goed. Als er echter gas gegeven en vermogen gevraagd wordt, houdt de motor in. Uitlezen van het motormanagement-systeem geeft tijdelijke en permanente foutcodes P0304 en P0191.

v50

Gegevens Opel Zafira in dit artikel:

Merk: Opel
Model: Zafira-B
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
Motorcode: Z22YH
Motor: 2.198 cc
Motormanagement: Siemens Simtec 81
Foutcode(s): P0304 – Cilinder 4 misfire en P0191 – Fuel Rail Pressure Actuator low voltage

De monteur leest het motormanagementsysteem uit. Hieruit komen foutcodes P0304 – Cilinder 4 misfire en P0191 – Fuel Rail Pressure Actuator low voltage. Hij vervangt de bougies en bobine, echter zonder resultaat. De klacht is nog steeds aanwezig. De monteur wisselt ook de injectoren, maar loopt vast met de diagnose. Hij roept de hulp in van de Automotive Techline om het probleem op te lossen.

Voor de Automotive Techline is een slecht lopende Opel Zafira-B een bekende klacht. Een probleem dat vaker voorkomt. De eerste vraag aan de monteur is of foutcode P0191 na het resetten opnieuw terugkomt. Dit blijkt inderdaad zo te zijn.

Harde elektrische fout

Foutcode P0191 is een zogenoemde ‘harde elektrische fout’. Deze foutcode wordt gegenereerd als de regelklep van de hogedrukpomp geen voeding krijgt. De code betekent dat er geen voltage gemeten wordt als er niet wordt aangestuurd. Het is belangrijk om, voordat de regelaar vervangen wordt, eerst -eventueel met een scoop te meten of er voeding is en of de regelaar aangestuurd wordt.

De monteur gaat meten, en constateert dat er voeding is en dat de regelklep aangestuurd wordt. Ook de regelaar zelf blijkt in orde. Nu uitgesloten is dat er fouten in het elektrische circuit zijn en blijkt dat de regelklep in orde is, kan eigenlijk alleen de hogedrukpomp nog maar de oorzaak van de storing zijn.

De hogedruk brandstofpomp wordt vervangen en het probleem is opgelost. De auto rijdt weer als een zonnetje, en de foutcodes blijven weg.

Techline Opel Zafira

De Automotive Techline is powered by Autoniveau.

Ander nieuws?