Powerhand 3-in-1: multi inzetbare inspectie- en werklamp

Inspectielampen zijn vaak een compromis tussen een werk- en een inspectielamp. Ze hebben dan meestal twee lichtbronnen. Een led als spot en een hoofdlichtbron die bestaat uit een samenstelling van losse SMD leds (Surface Mounted Device) of COB (Chips on Board). In het eerste geval zijn diverse losse leds op een printplaat gesoldeerd, bij COB is een groot aantal ledchips tot één lichtmodule samengevoegd. Powerhand heeft bij zijn 3-in-1 inspectielamp gekozen voor losse lichtmodules in plaats van een gecombineerde lamp. Ik ga uitzoeken hoe dit in de praktijk voldoet.

De basis 3-in-1 set bestaat uit een batterijhouder met schakelaar waarop je vier verschillende led opzetstukken kunt monteren. Vier stukken bij een 3-in-1? Jawel, standaard heeft de set drie opzetstukken, maar als accessoire is een langere ‘flexlight’ leverbaar. Dat is een aanrader. Daarover later meer.

Basis van de 3-in-1 set is de zwaar uitgevoerde geanodiseerde aluminium batterijhouder. Daarin zit een 3,7 V Li-ion batterij met een vermogen van 2,2 Ah. Hij kan worden geladen via de bijgeleverde usb lader voor het lichtnet, of via de (eveneens bijgeleverde) usb autolader. Ga met de usb aansluiting wel voorzichtig om. Het kleine stekkertje in het apparaat is, net zoals bij mobiele telefoons, nogal kwetsbaar.

Vóór het eerste gebruik moet de accu minimaal 8 uur worden geladen. Zodra de batterij vol is, gaat er een groen indicatielampje branden. Controleer goed of de afsluitdop onderaan de batterijhouder volledig is aangedraaid. Dat was bij mij in eerste instantie niet het geval en dan gaat, zelfs na tien uur laden, het groene indicatielampje niet branden. Afhankelijk van de lichtmodule waar je voor kiest, heb je bij een volle batterij tussen de 2,5 en 8 uur licht. Bij 10% accucapaciteit geeft een rode led aan dat het tijd wordt om te laden. Dat neemt dan 3 tot 4 uur in beslag.

De 3-in-1 set wordt geleverd in een inlay die geschikt is voor de lades van gereedschapswagens.

De 45 cm lange ‘flexlight’ is handig als je inspecties in kleine ruimtes wilt uitvoeren.

De korte ‘flexlight’ levert maximaal 200 Lumen.

De COB led van de werklamp heeft een grote lichtopbrengst. Dankzij de sterke magneet onderin de batterijhouder is hij handsfree te gebruiken.

Van 3 tot 350 Lumen

Zelf heb ik, als extra, de ‘flexlight’ (SIN-100.1064) mee laten komen bij mijn bestelling. Aan het einde van het 450 mm lange flexibele deel zit een led met een lichtopbrengst van 1,5 of 3 Lumen. Een uitstekende lichtbron voor inspectie in kleine openingen.

In de standaard set zit ook een flexibel deel, maar dat is dikker en minder lang. Daar staat wel een veel grotere lichtopbrengst (100 of 300 Lumen) tegenover. Heb je behoefte aan een zaklamp, dan monteer je de betreffende lichtunit. Die heeft een lichtopbrengst van respectievelijk 140 of 280 Lumen. Dat is goed voor een lichtstraal van 35 of 150 meter.

Met 175 of 350 Lumen is de werklamp de meest krachtige in de set. Dankzij het slanke design goed geschikt voor moeilijk toegankelijke plaatsen. Verder is hij over een hoek van 180 graden zwenkbaar. Omdat er onderaan de batterijhouder een sterke magneet (78 N) zit, is de lamp op elke magnetische ondergrond goed vast te zetten.

Voor alle hulpstukken geldt dat ze simpel, bij wijze van spreken met gesloten ogen, kunnen worden gewisseld. Je hoeft alleen de rode borgring omlaag te drukken, daarna kunnen de hulpstukken worden verwisseld. Je hoeft daarbij niet op markeringen te letten, de hulpstukken klikken in elke positie vast. De Powerhand 3-in-1 is niet alleen geschikt voor in de werkplaats, maar kan gezien de vele gebruiksmogelijkheden ook goede diensten bewijzen bij pechhulpdiensten.

Bestel de Powerhand 3-in-1 led looplamp hier.

Tekst en fotografie: Wim Ruberg

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?