Sneeuwkettingen, wanneer zijn ze echt nodig?

Sneeuwkettingen

Over twee weken start de voorjaarsvakantie voor regio Noord en over drie weken in regio Midden en Zuid. In deze periode gaat een groot deel van Nederland richting de Alpen om te wintersporten, waarvan zo’n 85% dit doet met de auto. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de auto genoeg grip heeft, voor de veiligheid van uw klant alsmede voor de veiligheid van de medeweggebruikers.

Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool. Het sneeuwvlokjessymbool is sinds 2018 in Duitsland verplicht op alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden. Wanneer deze banden onder de auto zitten en er passen sneeuwkettingen meegenomen worden, voldoet de bestuurder gedurende de complete reis richting de Alpen overal aan de wet.

In de Europese landen gelden verschillende regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen.

Winterbanden Sneeuwkettingen
België Niet verplicht, maar wordt aangeraden bij winterse omstandigheden. Alleen toegestaan wanneer de wegen bedekt zijn met sneeuw of ijs.
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden als ijzel, gladheid, etc. All-seasonbanden mogen ook. Verplicht om te gebruiken bij een rond, blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting.
Frankrijk Niet verplicht, maar wordt aangeraden bij winterse omstandigheden. Verplicht om te gebruiken bij een rond, blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting.
Zwitserland Niet verplicht, maar wordt aangeraden bij winterse omstandigheden. Verplicht om te gebruiken bij een rond, blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting.
Oostenrijk Verplicht in de winterperiode bij winterse omstandigheden (1 november t/m 15 april). Verplicht om te gebruiken bij een rond, blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting.
Italië Verplicht in de winterperiode (globaal 15 november t/m 15 april) wanneer dit wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pnuematici invernali o catene a barodo, tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. In de winterperiode verplicht om te gebruiken wanneer dit wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pnuematici invernali o catene a barodo, tenzij er winterbanden gereden wordt.

 

Met de UniversalParts app kunt u verschillende sneeuwkettingen bestellen. Vul het artikelnummer in of scan de barcode van een oude verpakking en u kunt meteen nieuwe sneeuwkettingen bestellen.
Download de app via de Google Play store of via de AppStore.

Ander nieuws?