Spoel goed en voorkom zo een defecte waterpomp

waterpomp

Goed spoelen is één van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud aan het koelsysteem. Toch wordt het in de werkplaats tegenwoordig vaak over het hoofd gezien. Onvoldoende spoelen veroorzaakt voortijdig falen van de waterpomp, wat leidt tot garantieproblemen en gefrustreerde klanten. Hoe zorgt spoelen voor betere prestaties van het koelsysteem?

Welke voordelen heeft het spoelen van het koelsysteem?

  • Efficiëntere koeling van de motor
  • Snellere opwarming van de motor
  • Lager brandstofverbruik
  • Langere levensduur van componenten

Waarom moet u het koelsysteem spoelen?

1. Verslechterde kwaliteit van de koelvloeistof
Net als motorolie en transmissievloeistof gaat ook de kwaliteit van koelvloeistof achteruit. Daarnaast kan het verontreinigd raken door schurende deeltjes en stoffen van buitenaf. Deze vormen schadelijke afzettingen in koelslangen en andere componenten. Goed spoelen van het systeem verwijdert die verontreinigingen en afzettingen.

2. Gemengde koelvloeistoffen
Een mengsel van verschillende koelvloeistoffen kan ook leiden tot corrosie in het systeem. De verschillende types beschermen de motor namelijk op een andere manier.

Anorganische additieven gebruikt u om de oppervlakken van het koelsysteem te bekleden. Ze vormen een dikke beschermende laag, die na verloop van tijd dunner wordt. Ze dekken op alle oppervlakken ongeacht het materiaal.

Organische additieven vormen chemische verbindingen met kwetsbare oppervlakken. Ze vormen een dunne en uitermate stabiele beschermlaag voor langere bescherming. Ze zijn selectief en alleen geschikt voor oppervlakken die beschermd moeten worden.

Hoe spoelt u en voorkomt u schade aan de waterpomp?

Leegt, spoelt en vult u het koelsysteem op de gewone manier, dan blijft veel van de vervuilde koelvloeistof en de schadelijke neerslag achter. Gebruik daarom een goed spoelapparaat, zoals de JL102010000.COMBI van JWL. Deze werkt eenvoudig met kraanwater en perslucht en wordt ook gebruikt om radiatoren, warmtewisselaars, slangen en motorblokken te reinigen.

  1. Sluit het spoelapparaat zowel aan een waterslang als het standaard persluchtsysteem van de werkplaats aan.
  2. Plaats het getrapte pistoolmondstuk op het deel van het systeem dat gespoeld moet worden: radiateur, motor en verwarming.
  3. Bedien nu met korte tussenpozen de koelsysteemspoeler zodat het water met gepaste kracht door het koelsysteem stroomt.
  4. Stroomt er helder water uit, dan is het spoelproces klaar.
  5. Vul na montage van alle leidingen en slangen het systeem met nieuwe koelvloeistof volgens de voorschriften van de fabrikant.

Tip: spoel vóór installatie nieuwe waterpomp

Spoel als de oude waterpomp nog niet verwijderd is. Spoelen nadat de nieuwe waterpomp is geïnstalleerd, kan leiden tot voortijdige uitval. Tijdens de spoelprocedure kunnen er namelijk deeltjes in de afdichtingen vast komen te zitten.
Bekijk hier ook de instructievideo van JWL.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?