Storing start-stopsysteem waar de monteur letterlijk bovenop zit

start-stopsysteem

Van een Renault Mégane uit 2012 werkt het start-stopsysteem niet. De monteur heeft de auto uitgelezen met de Bosch KTS en krijgt de foutcodes B1261 en B1276. De eerste duidt op een kortsluiting/onderbreking, de tweede op een ongeldig functiesignaal. Omdat de monteur hier niet mee verder komt, belt hij Automotive Techline.

Renault Mégane 1.5 diesel 2012

Onduidelijke foutcodes

De helpdesk krijgt vaker vragen over een storing aan het start-stopsysteem. Meestal binnen de garantieperiode van de auto, want daarbuiten wordt het systeem bij een storing gemakshalve soms uitgeschakeld. Bij deze Mégane moet de storing wel worden verholpen. Over de genoemde foutcodes zegt de helpdeskmedewerker dat Renault met andere foutcodes werkt. Hierdoor kan hij B1261 niet opvragen. Daarom leest hij de auto op afstand uit via ARD. Hij doet dit met de Renault CLIP, de originele diagnoseapparatuur van het Franse merk.

Herkenningssensor

De Clip herkent de storing wel en geeft de foutcode DTC926115. Deze wijst op de herkenningssensor van de bestuurder. Klaarblijkelijk reageert het start-stopsysteem zodra een sensor in de bestuurdersstoel waarneemt dat er iemand op gaat zitten. Vergelijk het met het piepsignaal als iemand op de voorstoelen zijn gordel niet om heeft. Ook dit waarschuwingssignaal wordt aangestuurd door een herkenningssensor. Daarom krijgt de monteur het advies de stoelmat van de bestuurdersstoel te controleren.

Losse stekkers

Als hij onder de bestuurdersstoel kijkt, ziet hij daar meerdere losse stekkers bungelen. De helpdeskmedewerker kan zo niet een-twee-drie zeggen welke stekker bij het start-stopsysteem hoort en vraagt een elektrisch schema op dat hij de monteur toestuurt. Ook adviseert hij hem de onderzijde van beide voorstoelen met elkaar te vergelijken omdat de rechter voorstoel ook is uitgevoerd met een stoelmat. Bingo! De stoelmat van de bestuurdersstoel blijkt te zijn verwijderd. Hierna meldt de monteur zich niet meer, probleem opgelost.

Juiste tester essentieel

Moraal van het verhaal: ook met deze op zich eenvoudige storing is het belang van de juiste diagnosetester voor de juiste auto maar weer eens bewezen. Een onduidelijke foutcode van een ander type tester kan je op een dwaalspoor brengen en dat is zonde van je tijd en jaagt de klant onnodig op kosten.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?