Temperatuur meten aircosysteem bespaart diagnosetijd

Er zijn diverse methodes die kunnen helpen bepalen of het aircosysteem in goede conditie verkeerd. Dat er onderdelen zijn die extra controle vereisen. Of zelfs gerepareerd dienen te worden. Maar wat veel monteurs misschien niet weten is dat door de temperatuur te meten het systeem snel en kosteneffectief kan worden gecontroleerd. Een besparing van kostbare tijd en dus geld!

temperatuur aircosysteem

Eén manier van diagnose stellen middels temperatuurmeting aan het systeem is door het verschil aan de condensor vast te stellen. Meet de temperatuur van de condensor aan de ingaande zijde. Haal hier de temperatuur aan de uitgaande zijde af. Vergelijk dit met de richtwaarden van de fabrikant. Zo kun je slechte prestaties ten opzichte van de hoge druk vaststellen binnen dit deel van het systeem.

Hoe stel je temperatuur gerelateerde problemen vast?

Het is absoluut noodzakelijk dat je up-to-date bent over de verschillende problemen die betrekking hebben op het kringloopproces. En hoe je door interpretatie van temperatuurmetingen de beste diagnose kunt stellen aan het kringloopproces. Dit baseer je op mogelijke oorzaken ten opzichte van de richtwaarden van de fabrikant. Temperaturen die buiten het verwachte bereik vallen zijn geen oplossing. Maar kunnen wel een aanwijzing zijn voor verschillende oorzaken. En een startpunt voor verdere diagnose.

Klanten merken vaak als eerst een probleem met het aircosysteem op. Ze ervaren een slechte of traag werkende koeling in het interieur. Een kritische klant kan zelfs klagen over minder kilometers rijden op een tank over een langere periode. Het is dan aan te raden een temperatuurmeting uit te voeren op het gehele systeem. Om zo gemakkelijk vast te stellen waar het probleem zich bevindt.

5 mogelijke oorzaken

Als het gaat om de temperatuur, kan dit door vele oorzaken worden be√Įnvloed. Valt de gemeten temperatuur buiten of op de grens van het voorgeschreven temperatuurbereik? Dan kan dit te wijten zijn aan:

  • beperkte luchtstroom door inwendige verstopping of vervuiling
  • defect regelventiel
  • verlies van koudemiddel
  • een defect aan de condensor, AC-koelventilator of ventilator koppeling (visco)
  • gebrek aan smering

Je kan dus belangrijke informatie over de staat van het aircosysteem achterhalen door in de kringloop op diverse punten de temperatuur te meten. Temperaturen zeggen niet direct iets over de vullingsgraad. Maar overvulling kan leiden tot een hogere druk en temperatuur in het aircosysteem. De hogere druk en temperatuur kunnen vervolgens invloed hebben op de werking van de compressor en andere onderdelen. Dit kan zelfs leiden tot een defect aan diverse onderdelen.

Nog een voorbeeld van hoe je met behulp van temperatuurmeting diagnose kan stellen is wanneer de verdamper begint te bevriezen. Bevriezing van de verdamper brengt de gemeten temperatuur onder de voorgeschreven waardes. Hier moet de oorzaak worden gezocht in lucht of vocht in aircosysteem. Ook het gebruik van een onjuist of verontreinigd koudemiddel kan ook een oorzaak zijn. Op deze manier weet een monteur in enkele seconden in welke hoek de oorzaak te vinden is.

Ook gemakkelijk het correcte temperatuurbereik voor het aircosysteem bepalen? Wij hebben een gratis ‚Äútechnische temperatuur diagnose‚ÄĚ poster ontwikkeld. Deze geeft een compleet overzicht van de mogelijke oorzaken en oplossingen. De poster kan¬†hier¬†gratis worden gedownload.

Vergeet het spoelen niet!

Het ¬†aircosysteem spoelen is √©√©n van de belangrijkste werkzaamheden als er reparaties aan het systeem zijn uitgevoerd. Waarom dat zo is¬†lees je in het artikel¬†“Spoelen aircosysteem is essentieel”.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?