Toolspecial Dakar nieuws: over de eindstreep?

eindstreep dakar

Dakar 2019 is verreden en wat was het zwaar! Hoe heeft Janus van Kasteren van Mammoet Rallysport de Dakar beleefd? Is de Beast van de gebroeders Coronel nog heel? En, niet onbelangrijk, heeft iedereen de eindstreep gehaald? Toolspecial blikt terug op de laatste week en de finale etappe.

Vlekkeloos

Na een moeizame zesde etappe verliep de zevende etappe vlekkeloos voor de gebroeders: “We hebben een goede stage gehad, het liep erg lekker”, blikte Tom terug. “Geen problemen met de auto gehad, alleen een band die leegliep omdat het aflaatsysteem niet werkte dus die moesten we even wisselen. Dit was echt zo’n proef waar je het lekker naar je zin had. En Tim ging zó mooi door de duinen, dan is het echt genieten om naast hem te zitten. Wel moest ik hem nog even temmen: 25 kilometer voor het einde dacht hij dat het een sprintrace was en wilde nog even een wereldrecord neerzetten. Nou, dat is zeker gelukt!”, sloot hij lachend af.

Tim voegde toe: “Puur genieten. We hebben het heel erg naar ons zin gehad. We stonden een keer even vast maar gelukkig hoefden we niet te graven. Alles wat een dag eerder mis ging, ging nu weer goed. Dit soort dagen heb je soms even nodig in de Dakar.”

Mist

Janus van Kasteren en zijn team van Mammoet Rallysport begonnen met nogal wat ‘zorgen’ aan de achtste etappe van San Juan de Marcona naar Pisco. “In het begin was het nogal mistig. Dat was lastig rijden. Erwin heeft uitstekend genavigeerd. Je ziet niets en moet blind navigeren. Ik vertrouw hem volledig en dat pakte goed uit. De mist speelde de eerste 40 à 50 kilometer een belangrijke rol. We moesten, ondanks de mist, de gang erin houden. Op de stukken met fesh-fesh moet je snelheid blijven houden anders sta je zo vast.’’ Na 150 kilometer en de verplichte pauze van 15 minuten bij de neutralisatie kwamen Janus en zijn manschappen in het spoor van Ton van Genugten te rijden. “We gingen samen met Ton de duinen in. We hebben daar zo verschrikkelijk fijn en goed gereden. Het ging heel soepel en vooral vloeiend. Ja, dat was nu echt genieten geblazen.’’

eindstreep zwaar

Laatste loodjes…

…wegen het zwaarst. Dat bleek wel weer in de negende etappe. Tim en Tom Coronel kenden een moeizaam einde van de laatste serieuze proef van de monsterrally en haalden net voor het donker de finish. Tom legt uit wat er gebeurde: “Deze was echt niet normaal! Zestig kilometer voor het einde zaten we er serieus goed bij. Ik weet niet wat er toen gebeurde maar daarna was het alleen maar ellende. De jacks werkten niet meer, we gingen de verkeerde kant op, we maakten fouten, Tim dook in een heel diep gat… Zo reden we de hele ophanging er weer onderuit. Dat zag er serieus niet goed uit.” Na een kort overleg en hulp van wat locals om de kapotte batterij weer op te lappen zijn we met een hele kromme voorwielophanging weer gaan rijden. Een goede call, want net voor het donker kwamen we binnen.”

Eindstreep in zicht

Tot halverwege de negende etappe was er geen vuiltje aan de lucht voor Janus van Kasteren van Mammoet Rallysport. “Na zo’n 145 kilometer, ongeveer op de helft van de proef, viel de truck stil. We hebben geprobeerd om de oorzaak te vinden en het te maken maar dat is niet gelukt,’’ aldus de navigator. Martin moest donderdag constateren dat ook zijn teamgenoot Janus het podium in Lima niet zou halen. In de voorlaatste proef vond de equipe van Van Kasteren haar sportieve Waterloo. “Ze zijn in de duinen blijven steken. Een motorische storing maakte verder rijden onmogelijk,’’ zo verklaarde Martin het uitvallen van de truck met #531.

“We hebben op alle fronten uitstekend gepresteerd. De inzet van het team van Mammoet Rallysport is echter niet beloond.’’ Zo maakte Martin van den Brink voorzichtig de balans op van de Dakar Rally 2019. “Natuurlijk balen we. Maar we hebben hele goede dingen gezien. Met het oog op de toekomst is dat een stevige houvast voor mij en voor het team.’’

Toolspecial zegt op Facebook het volgende over het uitvallen van Mammoet Rallysport: Mammoet Rallysport ondanks alle ellende hebben jullie als team keer op keer de schouders eronder gezet. Een ijzersterke prestatie! De finish is dan misschien niet gehaald, voor ons zijn jullie winnaars!

eindstreep net niet

We hebben het gehaald!

Voor Tim en Tom Coronel verliep de Dakar wisselvallig. Enkele fantastisch goede dagen werden afgewisseld met mindere momenten. Eenmaal moest het tweetal in de woestijn overnachten en de laatste serieuze proef werd met een kromme voorwielophanging afgerond. Ondanks alle uitdagingen kwam de tweeling na 5.500 loodzware kilometers over de eindstreep. Ook de laatste dag was nog zeer pittig, zo vertelde Tom aan de finish: “Je zou verwachten dat het een rondje om de kerk zou zijn. Nou, dat was het dus helemaal niet. We vertrokken in omgekeerde volgorde van het klassement dus we reden vrij snel op kop. Dan heb je geen sporen om te volgen, dan moet je zelf de goede duintjes uitzoeken. Dat heeft ons heel wat energie gekost. Maar we hebben het gehaald!”

Tim kijkt met een goed gevoel terug op de twee weken durende beproeving in Zuid-Amerika: “Wat mij betreft een zeer, zeer, zeer geslaagde Dakar. Ik ben echt voldaan. De ‘Beast 2.0’ heeft zich keurig gehouden op de punten waaraan we gewerkt hebben. Nu nog een paar andere puntjes verbeteren. Op naar 3.0!”

Toolspecial feliciteert Tim en Tom Coronel met hun fantastiche prestatie! Op naar Dakar 2020!

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?