Toolspecial Kras en Winactie 2019 groot succes

Prijswinnaars beleven fantastische dag

Dakar

De winnaars van Toolspecials Kras en Winactie 2019 verzamelden zich 19 oktober jl. voor de exclusieve Dakar Experience 2019. Dakar-veteraan Tim Coronel heette het selecte groepje deelnemers welkom om ‘het Dakar-gevoel zelf te ervaren’. En dat deed men met volle overtuiging.

Waar een kraslot (gratis bij aankoop van €100 aan gereedschap in de Toolspecial Toolbus) al niet toe kan leiden: als prijswinnaar uitgenodigd worden voor het exclusieve evenement Dakar Experience 2019. Twintig gelukkigen meldden zich bij Experience Island, een evenemententerrein waar voor veel Nederlandse Dakar-deelnemers de eerste voorbereidingen voor de uitdagende woestijnrally plaatsvinden. Dakar-veteranen Tim Coronel en Martin van den Brink ontvingen de deelnemers om hen verder deze dag te begeleiden. Coronel, door zijn broer Tom de laatste jaren steevast zandhaas genoemd, beloofde de prijswinnaars vooraf één ding: ‘jullie zullen lekker door elkaar geschud worden’.

Stuurmanskunst

Na de ontvangst met koffie en broodjes deelde Tim Coronel tijdens een presentatie zijn persoonlijke Dakar-ervaringen. Tim Coronel beloofde de deelnemers  ‘de ervaring van Dakar’ en ‘vooral veel plezier’. De prijswinnaars werden opgedeeld in drie groepen die een speciaal parcours afwerkten. De speciale Dakar-ervaring bestond uit het rijden met een quad op een uitdagend heuvelachtig terrein met opspattend zand en diepe modderplassen. Vervolgens mocht er door de prijswinnaars enkele rondjes gereden worden met een elektrisch aangedreven woestijnbuggy, die als twee druppels water lijkt op The Beast waarmee Coronel andermaal aantreedt tijdens de woestijnrally van 2020. De kunst van het rijden op zwaar, nat zand bleek een uitdaging en vergde heel wat stuurmanskunsten. “Rijden op zand vergt toch heel wat fingerspitzengefühl”, aldus een van de deelnemers. “Ik had het mij toch wat eenvoudiger voorgesteld. Iets te snel aan je stuur trekken en je staat gewoon dwars. Ook door wat Tim vertelt over de fijne kneepjes van het zandrijden, heb ik nu nog meer respect voor deze mannen gekregen.”

Het echte Dakar-gevoel

De uitsmijter van deze dag was voor nagenoeg alle deelnemers het ‘stoeltje’ in de rallytruck van Martin van den Brink. Zoon Mitchel van den Brink stuurde elke prijswinnaar over een speciaal stuk van het uitdagende terrein, waarbij de machtige pk’s van de truck tot hun volle recht kwamen. “Prachtig, dit maakt je misschien maar één keer in je leven mee”, beamen meerdere prijswinnaars. “Dichter bij het echte Dakar-gevoel kom je niet.”

Dakar

Net zoals bij Dakar het geval is, komt er wel eens een collega in het zand vast te zitten. En net zoals bij Dakar het geval is, schieten dan collega’s te hulp.

Dakar
Dakar

Van den Brink jr., de jongste Dakar-deelnemer ooit, stuurde als een ervaren coureur over de drassige zandgrond en nam daarbij twee flinke bulten, die bij menig deelnemer de adem deed inhouden. “Bij de afdalingen is het inderdaad beter om niet te remmen, anders liggen we op ons dak”, lacht Mitchel.

“Wat deze mannen meemaken, is ongelofelijk”, zegt een van de prijswinnaars. “We zitten hooguit tien minuten in deze truck, zij de hele dag, twee weken lang. Niets dan respect. Tim Coronel heeft geen woord overdreven: wij zijn inderdaad lekker door elkaar geschud.”

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?