Toyota Auris hybrid maakt vreemd geluid na grote onderhoudsbeurt

Auris

Je schrikt je rot als een auto, nadat jij ‘m een grote onderhoudsbeurt hebt gegeven, kapot lijkt zijn. Zo ook bij het autobedrijf waar de Toyota Auris hybrid na de beurt gestart wordt en het klinkt alsof de krukaslagers en de zuigers dwars door het motorblok naar buiten komen.

In de werkplaats is vanwege de beurt de olie ververst en zijn de filters en bougies vervangen. Als extra werkzaamheden werd de condensor vernieuwd en het aircosysteem bijgevuld. Als de monteur klaar is, start hij de motor en hoort vervolgens een hoop kabaal uit de buurt van de ‘versnellingsbak’ vandaan komen. Het geluid is alleen hoorbaar in de P-stand en D-stand. Ook valt hem de melding ‘Battery Low’ op het instrumentenpaneel op.

Geen foutcodes

Het autobedrijf besluit om de hulp in te roepen van de Automotive Techline. De helpdesk stelt een aantal gerichte vragen en het blijkt dat de auto wel verrijdbaar is. Ook wordt het geluid niet erger als je met de auto gaat rijden. Het motormanagementsysteem heeft ook geen fouten gedetecteerd en opgeslagen.

Hierop geeft de helpdesk voor de zekerheid het advies om allereerst het oliepeil van de Continu Variabele Transmissie (CVT) te controleren op slijpsel. De monteur koppelt terug dat de olie goed en schoon is en heeft ook meteen een video van het fenomeen gemaakt. De Automotive Techline techneut bekijkt de video, krijgt een ingeving en vraagt de monteur om de oude bougies weer te monteren en de motor opnieuw te starten.

Het is namelijk bekend dat – als de verbrandingsmotor van een Toyota Hybrid niet goed rondloopt – er veel ratel- en rammelgeluiden hoorbaar zijn vanuit de aandrijving. Dit komt door de opbouw en constructie met in de transmissie twee elektromotoren, een planetair tandwielstelsel en een eindreductie met differentieel. Gezien de historie van de auto in dit artikel was een probleem in de bougies en/of ontsteking niet ondenkbaar.

Logisch nadenken

De monteur volgt het advies van de helpdesk op, draait de nieuwe bougies uit de motor en plaats de oude bougies weer terug op het voorgeschreven moment van 20 Nm. Vervolgens wordt de motor weer gestart en blijkt het geluid te zijn verdwenen. Als de monteur de nieuwe bougies controleert, ziet hij er een waarvan het porselein gescheurd is. Deze bougie sloeg door waarna door de constructie het aandrijfsysteem begon te ratelen en klapperen.

Deze case maakt duidelijk hoe belangrijk het is om logisch na te blijven denken als je een probleem met een auto constateert. In het geval van de Toyota Auris hybrid in dit artikel waren er werkzaamheden uitgevoerd die een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van een auto. Door de gescheurde bougie liep de motor niet zoals hij zou moeten. De manier waarop de aandrijving van de Auris geconstrueerd is, zorgde ervoor dat het onregelmatig lopen resulteerde in het ongewenst geluid.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?