Trekhaaksystemen: de verschillende soorten

Het is er het seizoen voor: trekhaken. Er zijn echter veel onduidelijkheden over de verschillende trekhaaksystemen. En is daar een keuze in gemaakt dan is er nog een kabelset nodig. In dit artikel frissen we uw geheugen even op met wat informatie over de verschillende trekhaken en kabelsets.

Trekhaaksystemen

Als we het over trekhaken hebben, onderscheiden we grofweg drie types. Je hebt vaste, afneembare en wegklapbare exemplaren. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten.

Vaste trekhaaksystemen

Vaste trekhaaksystemen zijn zoals de naam al zegt vast en daarmee onderdeel van de auto. Deze systemen zijn speciaal ontwikkeld voor regelmatig en intensief gebruik. Hieronder vallen drie soorten vaste trekhaken:

  • Gelast
  • Bolt-on
  • Flens

trekhaaksystemen de verschillende soorten

Bij de gelaste trekhaak is de kogelstang aan het systeem gelast en kan niet verwijderd worden. De bolt-on trekhaak heeft de mogelijkheid om de kogelstang eventueel te verwijderen. Dit dient echter wel te gebeuren met speciaal gereedschap. Als laatste van de vaste systemen hebben we de trekhaak met flenssysteem. Dit systeem is uitermate geschikt voor ‘heavy-duty’-werkzaamheden.

Afneembare trekhaaksystemen

Er wordt constant geïnvesteerd in de vormgeving van automodellen. Een vaste trekhaak verstoort in veel gevallen het ontwerp van de auto. De afneembare trekhaken kunnen eenvoudig verwijderd worden, waardoor de originele vormgeving van de auto gehandhaafd blijft. Daarnaast is er met dit type trekhaken altijd een onbelemmerd zicht op de kentekenplaat. Ook hier kennen we verschillende soorten:

  • Ecofit
  • AK-4
  • AK-6
  • AK40/41

De Ecofit is de meest economische afneembare trekhaak en voor veel automodellen beschikbaar. De AK4 is een horizontaal afneembare trekhaak. Wanneer de trekhaak is gedemonteerd, zie je alleen nog een klein afdekkapje.

Onzichtbaar

Liever een onzichtbare trekhaak? De AK6 is volledig onzichtbaar, wanneer deze is gedemonteerd. Zelfs de stekkerdoos van de elektrische aansluiting verdwijnt achter de bumper.

Oris trekhaaksystemen

Wij leveren trekhaken van Oris. Deze voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden door de autofabrikanten ten aanzien van bijvoorbeeld bevestigingspunten. Iedere Oris-trekhaak is Europees type goedgekeurd. Per uitvoering worden exacte specificaties opgesteld waarin wordt vastgelegd voor welke auto en voor welk gebruik de trekhaak geschikt is.

Kabelsets ECS

Bij montage van een trekhaak is de logische vervolgvraag ‘wat is de juiste trekhaakkabelset bij dit voertuig?’. Als eerst is er de keuze tussen een 7- of 13- polige kabelset. Deze keuze wordt gemaakt op basis van de gewenste aan te koppelen aanhanger. Daarnaast zijn er nog andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden.

7 of 13-polig?

De 7-polige verbinding is de goedkoopste oplossing. Deze voldoet prima als er uitsluitend een aanhanger, een fietsendrager of een trailer gekoppeld wordt. Dit systeem geeft alle elektrische basisfuncties van de auto door. De 7-polige kabelset wordt standaard voorzien van een verplichte mistlampaansluiting. Wanneer er extra functionaliteiten voor de caravan of trailer nodig zijn, is de 13-polige kabelset leverbaar. De 13-polige kabelset wordt voornamelijk gebruikt voor toepassing met een caravan. De extra aansluitingen zijn nodig voor stroomaansluiting van bijvoorbeeld de koelkast tijdens het rijden, voor de binnenverlichting en de achteruitrijverlichting.

Losse module

Soms komt het voor dat de module van een kabelset defect is. Het is dan niet nodig om de hele kabelset te vervangen. Als blijkt dat de kabelset nog in orde is, kan de losse module vervangen worden. Er zijn twee soorten modules: algemene modules en CAN-bus-modules met voertuigspecifieke software. Dit laatste type komt het meest voor. De CAN-bus-modules communiceren met de reeds aanwezige software die zich op het netwerk bevindt. Tegenwoordig zijn voertuigfuncties zoals ESP, TSP, side assistance, lane assistance of achteruitrijsensoren in veel voertuigen present. Als u een CAN-bus-module bestelt, is het van belang dat u de juiste de softwareversie achterhaalt, zodat de juiste module geleverd wordt.

Wij leveren kabelsets van ECS. Dat kabelsets van ECS graag gebruikt worden is niet zo vreemd. Met name het eenvoudige plug&play-principe van ECS-kabelsets wordt zeer gewaardeerd. Geen gedoe meer met het zoeken naar fouten of verkeerde aansluitingen. Een ander pluspunt zijn de uitvoerige en gebruiksvriendelijke montagehandleidingen die ECS bij elke kabelset levert. Een goede en veilige werking van de sets is zo in alle opzichten gegarandeerd.

Stekkers

Daarnaast leveren wij ook losse stekkers van het merk Tirex. Er zijn twee verschillende soorten stekkers:

De Jaeger-stekkeraansluiting is een bajonetaansluiting. De stekker wordt even gedraaid en aangeduwd. Hiermee ontstaat een betrouwbare verbinding.

De Multicon-stekkeraansluiting is geen bajonetaansluiting. De Multicon-stekkeraansluiting past in een 7-polige stekkerdoos en in een 13-polige stekkerdoos.

Alle losse stekkers bestelt u hier. Of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?