Turbo dokter – 1.2 TSI VAG

VAG

Meestal behandelt de Turbo dokter 1 patiënt tegelijk. In dit geval betreft het een hele volksstam. Om precies te zijn de VAG-groep, dus alle Seats, Skoda’s, Audi’s en Volkswagens. Wat is er aan de hand? Bij een turbo die gemonteerd wordt bij 1.2 TSI motoren, met motorcode CBZA/B/C is het mogelijk dat de wastegate hevel teveel speling heeft. 

Patiënt:  VAG-groep 1.2 TSI
Klacht: wastegate hevel teveel speling

Diagnose

Al in de eerste kilometers van een nieuwe auto kan de overmatige speling op de wastegate hevel optreden. Maar de elektronische actuator compenseert die speling door een minder grote slag te maken. Zo blijft de turbodruk voldoende en ontstaat er in eerste instantie geen storing. De speling wordt echter op een gegeven moment te groot. Met de foutcode P334B00 geeft het motormanagement aan dat er een storing is op de actuator en uw logische reactie is dat u de turbo vervangt. En nu komt het lastige: na plaatsing van de nieuwe turbo komt het soms voor dat het motormanagement uitgaat van de oude afstelgegevens. Hierdoor kan tijdens de proefrit weer dezelfde foutcode terugkomen.

Advies

Vervang je een turbo bij motorcode CBZA/B/C in de VAG groep? Besteed dan extra aandacht aan de test. Geeft het motormanagement direct weer dezelfde foutcode, reset dan het motormanagement. Geeft het motormanagement daarna wéér dezelfde foutcode? Monteer dan een extra afstandsschijfje. De montage instructies van de turbo’s van Turbo’s Hoet zijn hier inmiddels op aangepast. Het benodigde afstandsschijfje wordt tegenwoordig standaard meegeleverd.

De Turbo dokter van Turbo’s Hoet helpt dus ook bij ‘familie’ problemen en levert indien nodig extra montagedelen mee.

De turbo dokter cases worden aangeboden door Turbo’s Hoet.

Foto: Shutterstock

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?