Turbo Dokter – Peugeot Boxer

Motormanagement Peugeot Boxer

Tijdens een reguliere onderhoudsbeurt ontdekt een monteur dat het motormanagement van een Peugeot Boxer een storing aangeeft: P0235, ofwel laaddruk niet in orde. Omdat er niets aan de hand is, verwijdert de monteur de melding. Tijdens de proefrit heeft de auto voldoende vermogen en de foutcode blijft weg. Na een tijdje komt de klant echter terug bij het autobedrijf en meldt dat het motormanagementlampje aangeeft dat er een storing is. En warempel… daar is foutcode P0235 weer.

Patiënt: Peugeot Boxer.
Klacht: Spookmelding P0235.

De monteur rijdt met live data om te zien of de turbodruk ergens afwijkt van de gevraagde druk. Dit is niet het geval. De melding wordt verwijderd en … líjkt niet meer terug te komen. Wijzer geworden laat de monteur de auto even met rust. En inderdaad, als hij de auto na een tijdje weer start geeft het motormanagement wéér dezelfde foutcode. Dit proces van resetten, rijden, wegzetten en opnieuw starten herhaalt hij een paar keer. En iedere keer verschijnt na een tijdje weer die foutcode. Wat nu? De monteur weet het niet meer en belt met de Turbo Dokter.

Elektronisch?

Op basis van de voorinformatie vermoedt de Turbo Dokter dat het geen mechanische, maar een elektronische storing is. Normaal gesproken komen storingen aan het laaddruksysteem pas naar voren als er wordt gereden met de auto. Op het moment dat de auto wordt gestart, doet het laaddruksysteem nog niet zoveel. Wel worden er enkele systemen gecheckt. De monteur heeft dit echter allemaal al uitvoerig gecontroleerd en getest. Daar kan de Turbo Dokter niets meer aan toevoegen.

Bevriend Fiat-specialist

Omdat dit ook nieuw is voor de Turbo Dokter, doet hij wat veldonderzoek. Hij legt het probleem voor aan een bevriende Fiat-specialist. En hij weet te vertellen dat hij dit wel vaker heeft meegemaakt. De oorzaak heeft hij ook nog niet kunnen vinden. Wel vertelt hij dat het probleem meestal verdwijnt na een software-update.

Succesvolle software-update

We geven dit terug aan de monteur. En hij laat weten dat de foutmelding na de software-update inderdaad niet meer is teruggekomen. Deze casus blijft in het hoofd spoken van de Turbo dokter, totdat hij weet wat de aanleiding van deze storing is.

De Turbo Dokter cases worden aangeboden door Turbo’s Hoet.

Afbeelding:Peugeot

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?