Turbo Dokter – Skoda Superb

Uitlaatgassen Skoda Superb

Het stinkt in het interieur van een Skoda Superb naar uitlaatgassen. Op zich is dat al voldoende voor een grondige check. Maar deze Skoda heeft het wel heel zwaar te pakken…niet alleen stank, ook nog vermogensverlies en enorm veel roet rondom de turbo. Is de turbo de boosdoener, of ligt het toch iets gecompliceerder?

Patiënt: Skoda Superb 1.6 TDI uit 2009.
Klacht: stank in het interieur.

Uitlaatgassen

Op zich een logische conclusie… Je ruikt uitlaatgassen en rondom de turbo ziet het letterlijk zwart van het roet: de turbo zal wel lek zijn aan de kant van de uitlaat. Een monteur belt De Turbo Dokter met dit verhaal. Maar hij heeft dit vaker gehoord en weet dat het verstandig is om even verder te kijken, zodat de monteur de werkelijke oorzaak kan achterhalen. Behalve via de uitlaatkant van de turbo kunnen de gassen namelijk ook lekken langs een slechte uitlaatpakking of langs een krom uitlaatspruitstuk. De monteur is het met de Turbo Dokter eens. Ondertussen checkt hij nog een keer en ziet dat de gassen tussen de twee slakkenhuizen vandaan komen. Dat sluit in ieder geval uit dat er iets mis is met de uitlaat. Nu is het zaak om te ontdekken waaróm de gassen ontsnappen.

Advies

De Turbo Dokter adviseert de monteur om het roetfilter te controleren op verstoppingen. Hij wist namelijk te vertellen dat de eigenaar met deze auto voornamelijk korte ritten maakt. De ervaring avn de Turbo Dokter leert dat bij dit gebruik de EGR niet helemaal aan zijn trekken komt, met een verstopt roetfilter als gevolg. Normaal gesproken wordt het roetfilter om de zoveel tijd automatische gereinigd, geregenereerd. Bij korte ritten kan het regeneratieproces niet beginnen, omdat de motor niet warm genoeg is. Of het regeneratieproces start wel, maar wordt voortijdig afgebroken als je op de plaats van bestemming aankomt.

Verstopt roetfilter

Door het verstopte roetfilter ontstaat er hoge druk in het uitlaathuis van de turbo. Gevolg: de uitlaatgassen kiezen een andere uitweg. In dit geval ontsnappen ze tussen het uitlaathuis en lagerhuis. Het gaat dus niet om een slechte afdichting, maar om een verhoogde uitlaatgastegendruk. Na een grondige controle ontdekt de monteur dat het roetfilter inderdaad vervuild is. Ook heeft hij het motormanagement uitgelezen en treft foutcode P244F aan (uitlaatgastemperatuur te hoog). De turbo heeft gelukkig nog geen schade opgelopen, maar kan wel een goede poetsbeurt gebruiken. Goed dus dat er even verder gekeken is. Had de monteur zonder meer de turbo vervangen, had de eigenaar van de auto nog steeds in een wolk van uitlaatgassen rondgereden.

De Turbo Dokter cases worden aangeboden door Turbo’s Hoet.

Afbeelding: Autoweek.nl

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?