Turbo Dokter – Volkswagen Transporter

Turbodruk

De Turbo Dokter krijgt een belletje van een monteur die zich afvraagt waarom het motormanagement foutcode P0299 geeft, oftewel underboost. De metingen geven namelijk aan dat er niets aan de hand is met de turbodruk. De Turbo Dokter luistert naar z’n verhaal en vindt het ook erg vreemd.

Patiënt: Volkswagen Transporter 2.5 TDI 128pk uit 2008.
Klacht: foutcode P0299 – underboost.

De monteur vertelt welke waarden de turbodrukzender en luchtmassameter geven en de Turbo Dokter weet dat die kloppen. Toch blijft de turbodruk achter. Hoe harder de auto rijdt, hoe meer de turbodruk zelfs afwijkt van de gewenste turbodruk. Bij een constante gaspedaalstand loopt de snelheid trouwens ook langzaam terug. Is de turbo misschien lek? Dat zóu de lage turbodruk verklaren. De Turbo Dokter adviseert de monteur om het vacuümgedeelte van de turbo te controleren. Deze metingen zijn allemaal in orde. Dat is mooi, dan weet de monteur in ieder geval dat hij de turbo niet hoeft te vervangen. Maar de storing is nog niet verholpen, dus wordt er verder gezocht.

Turbodruk

Uit ervaring weet de Turbo Dokter dat te lage turbodruk ook vaak een oorzaak is van teveel tegendruk vanuit de uitlaat. Ondanks het feit dat er geen storingscodes zijn, stelt hij voor dat de monteur in deze richting wat checks doet. Hij maakt de voorpijp los, zodat de turbo de uitlaatgassen goed kwijt kan en maakt een kort ritje. Nu trekt de auto weer als voorheen. Aha, ze zitten dus op het juiste spoor! De monteur meldt dat het roetfilter verstopt is. Hij had dit nog niet eerder gecontroleerd, omdat de drukverschilsensor niets aangaf. Nu hij gericht kijkt, ziet hij dat de leidingen naar de drukverschilsensor verstopt zijn met roet. Best logisch dat de drukverschilsensor geen fout meldt, want het slechte nieuws kan hem niet bereiken. De monteur maakt de leidingen schoon, vervangt het roetfilter en de auto rijdt weer als vanouds. Zijn klant zal blij zijn dat de storing zo snel is verholpen en dat de rekening meevalt.

De Turbo Dokter cases worden aangeboden door Turbo’s Hoet.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?