Met VAICO olie-kits gemakkelijk automatische transmissies onderhouden

olie-kits

Personenauto’s en bedrijfswagens worden steeds vaker uitgerust met een automatische transmissie. In tegenstelling tot wat autofabrikanten in hun onderhoudsboekje melden, moeten versnellingsbakvloeistof en filters toch écht regelmatig ververst en vernieuwd worden. Met de olie-kits van VAICO kan ieder autobedrijf dit nu eenvoudig en snel doen.

Autofabrikanten hebben automobilisten jarenlang voorgehouden dat de automatische transmissie onderhoudsvrij is. De zogenoemde ‘life-time’ versnellingsbakvloeistof zou nooit ververst hoeven te worden en de vloeistoffilters zouden een autoleven lang meegaan. Autofabrikanten doen dit om de onderhoudskosten en kilometerprijs van hun auto’s zo laag mogelijk voor te spiegelen.

Geavanceerde technologie

Omdat de oliekwaliteit na verloop van tijd afneemt en onderdelen in het hydraulische systeem van de transmissie aan slijtage onderhevig zijn, vervuilt de versnellingsbak echter toch. De minuscule oliekanaaltjes in de bak raken verstopt en de geavanceerde elektronica en technologie in de transmissie gaan hierdoor na verloop van tijd steeds minder goed functioneren en presteren.

De aansturing van de transmissie en het motormanagement zullen dit proberen te compenseren, wat weer resulteert in een toenemend brandstofverbruik. Ook zal de auto voelbaar minder lekker gaan rijden en zullen de prestaties steeds verder afnemen. Andere problemen met automatische versnellingsbakken als gevolg van slecht of geen onderhoud, zijn bijvoorbeeld trillen tijdens overschakelen en vermogensverlies.

Hierom adviseren fabrikanten van automatische versnellingsbakken echter deze zelfde autofabrikanten om de hydraulische versnellingsbak-olie -of Automatic Transmission Fluid (ATF)- afhankelijk van automerk en model, regelmatig en uiterlijk om de 80 duizend kilometer of twee tot drie jaar te verversen.

Complete transmissie filtersets

Auto’s gaan steeds langer mee en ervaring leert dat onderhoudskosten extreem oplopen als de versnellingsbak niet onderhouden wordt. Autofabrikanten veranderen om deze reden nu hun onderhoudsschema’s. Veel van de problemen met automatische versnellingsbakken die bij een autobedrijf of transmissie-specialist terechtkomen, kunnen dus worden voorkomen als er preventief onderhoud uitgevoerd wordt.

Toeleverancier VAICO levert voor de automotive aftermarket complete olie-kits voor automatische versnellingsbakken van de meest voorkomende automerken en modellen. In de Transmissie Filtersets zit alles wat een autobedrijf nodig heeft om de transmissievloeistof en filters te kunnen vervangen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de transmissievloeistof, het carterdeksel met verwisselbaar filter en aftappluggen.

Als het filter in de transmissie vervangen wordt, moet je ook de pakkingen en bevestigingsbouten vernieuwen om lekkage te voorkomen. In de kit vind je daarom ook alle benodigde afdichtingen en montagetoebehoren. Om duidelijk te maken hoe eenvoudig het is om de transmissievloeistof van automatische versnellingsbakken te vernieuwen, heeft VAICO hier een video-instructie van gemaakt.

De complete transmissie filter kits van VAICO vind je hier. Of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?