Veel wintersporters laks met sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen bovag

1 op de 7 Nederlandse wintersporters neemt geen sneeuwkettingen mee in de auto, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG onder 1.002 autobezitters die dit seizoen op wintersport gaan. Van de vakantiegangers die ze wél meenemen, weet 21 procent niet of het wel de juiste maat is en 6 procent gaat bovendien met zomerbanden op pad. Zo’n 300.000 wintersporters riskeren daarmee boetes tot 5.000 euro.

De afgelopen weken viel er een enorme hoeveelheid sneeuw in de populaire wintersportgebieden, soms zelfs met evacuaties van hele dorpen tot gevolg. Markteffect onderzocht in opdracht van BOVAG in welke mate vakantiegangers zich voorbereiden op de weersomstandigheden en verkeerssituaties. Gemiddeld gaan jaarlijks circa 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie, waarvan zo’n 85 procent met de auto (bron: CBS). Dat betekent dat bijna 120.000 Nederlandse wintersporters zonder sneeuwkettingen aan boord op pad gaan en 160.000 mensen nemen kettingen mee die (wellicht) niet passen. Ruim 50.000 gaan met zomerbanden op reis.

5.000 euro boete

In het onderzoek geeft 14 procent van de respondenten aan geen sneeuwkettingen mee in de auto te nemen richting de wintersportbestemming. Ruim 70 procent van deze mensen denkt ze niet nodig te hebben of heeft ze nog nooit eerder nodig gehad. 11 procent geeft aan dat er toch niet op gecontroleerd wordt. Van de wintersporters die wel sneeuwkettingen meenemen, weet echter ruim 1 op de 5 niet (zeker) of deze wel passen op de wielen van de auto waarmee ze op reis gaan. 28 procent heeft nog nooit geoefend met het opleggen van de kettingen en kan dus voor nare verrassingen komen te staan als de nood aan de man is. Minder dan de helft (49 procent) van de respondenten zegt volledig voorbereid op pad te gaan. Overal waar dat met een (blauw) bord staat aangegeven, is het verplicht om sneeuwkettingen te monteren en overtreding leidt in Oostenrijk tot een boete van maximaal 5.000 euro. Dat boetebedrag geldt ook bij het in gevaar brengen van overig verkeer door gebruik van zomerbanden. In een aantal Italiaanse wintersportoorden is het ’s winters te allen tijde verplicht om sneeuwkettingen in de auto mee te voeren.

Controleer tijdig

6 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan met zomerbanden richting de sneeuw te rijden, bijna driekwart zegt winterbanden te hebben gemonteerd en ruim een vijfde vierseizoenenbanden. Daarbij geeft overigens 33 procent aan niet te weten of de banden zijn voorzien van het ‘alpine’- c.q. ‘sneeuwvlokjessymbool’, hetgeen bijvoorbeeld in Duitsland verplicht is bij winterse omstandigheden. Meer dan de helft (53 procent) weet ook niet of de aanduiding M+S (‘mud and snow’; modder en sneeuw) op de banden staat. BOVAG adviseert wintersporters die binnenkort met de auto op vakantie gaan tijdig de banden te controleren op aanwezigheid van de vereiste markeringen en op voldoende profiel, aangezien in de meeste Alpenlanden minimaal 4 millimeter profieldiepte is vereist. Daarnaast moet gecontroleerd worden of de sneeuwkettingen corresponderen met de bandenmaat en het is zeker geen overbodige luxe om in Nederland al een keer te oefenen met het monteren van de kettingen. De komende weken zullen vele Nederlanders in verband met de Krokusvakantie op wintersport gaan, te beginnen vanaf 16 februari in de regio Noord.

Tips & tricks voor het gebruik van sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel, met beperkte snelheid en voor korte stukjes. Gaat jouw klant op wintersport en komt hij nog langs voor een wintercheck? Met bovenstaand onderzoek in het achterhoofd is dit hét moment om de juiste sneeuwkettingen en winterbanden te adviseren!

Mijngrossier.nl helpt je een handje met deze tips & tricks:

  • Controleer eventuele speciale instructies (instructieboekje auto).
  • Lees de montage instructies nauwkeurig en doe een testmontage op de auto.
  • Adviseer de klant de sneeuwketting bij sneeuw of ijs tijdig te monteren.
  • Monteer de ketting op de aangedreven wielen. Bij 4 x 4 aandrijving is het aanbevolen de instructies van de autofabrikant te volgen.
  • Na ongeveer 50 meter dient altijd de kettingspanning en stand op de band gecontroleerd te worden en indien nodig gecorrigeerd te worden.
  • De rijprestaties van de auto wijzigen ingrijpend bij het gebruik van sneeuwkettingen. Het advies is niet sneller dan 50 km/h te rijden en beduidend langzamer bij sneeuwvrije delen.
  • Bij verbeterde weersomstandigheden kan de klant het beste direct demonteren, zo wordt onnodige slijtage voorkomen.
  • Controleer regelmatig de toestand van de ketting op o.a. slijtage. Bijvoorbeeld bij de wintercheck.

Meer informatie en alle kettingen in ons assortiment gemakkelijk vinden? Bekijk dan de sneeuwkettingen brochure hier. In deze brochure vind je ook een overzicht van de sneeuwkettingenplicht in Europa.

Sneeuwvlokjessymbool

Het zogenaamde sneeuwvlokjessymbool is sinds dit jaar in Duitsland verplicht op alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden. De aanduiding M+S volstaat niet meer als kwalificatie voor de winterband. Alle banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd zijn vrijgesteld van de nieuwe Duitse plicht, ongeacht of ze na die datum daadwerkelijk worden gemonteerd. Er mag ook nog enkele jaren mee worden rondgereden. Op de zijkant van alle banden staat een zogenaamde DOT-code die bestaat uit vier cijfers die de week en het jaar van productie weergeven.

Winterbanden in Europa

Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden. In de Europese landen gelden verschillende regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen


Sneeuwkettingen snel monteren een uitdaging? Niet met de Pewag Servomatik. 

De Servomatik is een innovatieve ketting met beugelsysteem aan de achterkant, waardoor montage bij achterwiel aangedreven voertuigen en bij krappe wielkasten erg gemakkelijk is. Een automatisch spansysteem met display laat zien wanneer de ketting volledig is afgespannen. Benieuwd hoe? Bekijk hieronder de montagevideo.

Alle kettingen in ons assortiment gemakkelijk vinden? Je vindt ze hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Bron: BOVAG. Kijk voor een overzicht voor de actuele regels per land op de interactieve kaart van Europa op www.bovag.nl/winterbanden.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?