Veilig werken met diisocyanaten

Diisocyanaten zijn een groep van chemische stoffen die worden gebruikt in een breed scala aan producten, zoals bijvoorbeeld verf, lak, lijm, kit en epoxyhars.

Als je werkt met diisocyanaten, is het belangrijk de veiligheidsvoorschriften op te volgen om je te beschermen tegen een mogelijke allergische reactie, bijvoorbeeld huiduitslag, jeuk, roodheid en zwelling. Deze voorschriften zijn meestal te vinden in de productinformatie van de fabrikant en bovendien zijn de verpakkingen van deze producten voorzien van een duidelijke waarschuwing.

Vanwege bovengenoemde risico’s voor de gezondheid, is het vanaf 24 augustus 2023 verplicht in het bezit te zijn van een certificaat om te mogen werken met producten, waarvan de concentratie diisocynaten groter is dan 0,1%. Dit is vanuit de Europese Unie bepaald via de REACH-wetgeving (Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of Chemicals).

Waar vind ik de juiste opleiding?

De opleiding om het certificaat te behalen is opgesteld door FEICA (Association of the European Adhesive & Sealant Industry) en in meerdere talen te volgen, waaronder Nederlands, Frans en Engels. U kunt deze opleiding volgen via onderstaande link:

https://safeusediisocyanates.eu/nl/

Hier kunt u achtereenvolgens kiezen voor de opties ‘Zelf E-learning’ en ‘Boek een online training’, waar u de voor u geschikte opleiding kunt selecteren. Een gids helpt u de juiste opleiding te kiezen.

Welke stappen moet ik volgen?

Zodra u op ‘Boek een online training’ heeft geklikt, zijn er verschillende categorieën waaruit u kunt kiezen. Binnen de automotive branche kunt u bijvoorbeeld veel te maken krijgen met de optie ‘Kleefstoffen en afdichtingsmiddelen’.

Klik op de beschikbare opleiding welke voor u relevant is en klik op ‘Registreren’

Op de pagina die nu verschijnt kunt u uw gegevens invullen voor de registratie. Bij de contactgegevens dient u de naam en het e-mailadres in te vullen van degene die de training zal volgen. Het ingevulde e-mailadres wordt tevens uw inlognaam. Vult u de gegevens in voor een ander, dan heeft u de mogelijkheid een extra e-mailadres op te geven.

Verder vult u op deze pagina uw bedrijfs- en facturatiegegevens in en klikt u op ‘Volgende’. Vergeet a.u.b. niet om akkoord te gaan met de voorwaarden en privacyverklaring.

Op de volgende pagina krijgt u de mogelijkheid een vouchercode in te vullen. Met vouchercode FEICA_21_C12 is de opleiding, waarvan de kosten € 5,00 Euro bedragen, gratis toegankelijk. Na bevestiging kunt u uw betaalmethode kiezen en het betaalproces voltooien, waarna u op het opgegeven e-mailadres een link ontvangt om een wachtwoord aan te maken. Heeft u geen e-mail ontvangen, controleert u dan uw spam map.

Van bovengenoemd registratieproces is een (Engelstalige) instructievideo beschikbaar (klik hier).

In de onderstaande link vindt u een overzicht van de beschikbare trainingen voor de optie ‘Kleefstoffen en afdichtingsmiddelen’.

Ander nieuws?