Veiligheid om voor te stoppen

Stoppen

Remmen: het is misschien wel één van de belangrijkste dingen die een auto móet kunnen in het kader van de verkeersveiligheid. Stoppen is dan ook niet voor niets een onderdeel van de veiligheidsdriehoek. Samen met sturen en stabiliteit vormt stoppen een essentieel onderdeel van de veiligheid op de weg.

Het is verstandig om het remsysteem regelmatig te controleren. Niet voor niets is dit een standaard punt bij een kleine servicebeurt, een grote onderhoudsbeurt en bij de APK. Over het algemeen is het advies het gehele remsysteem om de 15.000 kilometer of bij eventuele trillingen of ongebruikelijke geluiden te controleren. Wanneer de remschijven en/of -blokken vervangen moeten worden is het verstandig om een aantal zaken in de gaten te houden.

Om te beginnen zijn er de algemene tips (die misschien ten overvloede zijn, maar die niet kunnen ontbreken in dit artikel):

  • Controleer altijd of de referenties van de remblokken en de -schijven overeenkomen met die van het voertuig waarop ze moeten worden gemonteerd.
  • Vervang de remblokken altijd tegelijk met de remschijven.
  • Vervang steeds beide schijven en blokken van een as.
  • Controleer de correcte remwerking middels een korte proefrit op de weg.
  • Controleer de remmen op de remmen testbank.

Gedemonteerde blokken en schijven: een bron van informatie

De gedemonteerde remblokken en -schijven vormen een belangrijke informatiebron. Bekijk altijd zorgvuldig de staat, de kleur en het uiterlijk van de rem-oppervlakken. Zo kun je afwijkingen in de werking van een of meer componenten (remklauw, -blokken, lagers) snel vaststellen. Eventuele problemen dienen voor de vervanging van de remblokken en/of -schijven te worden opgelost.

Rustig aan

Na vervanging wordt een correcte werking van het remsysteem. Hierbij moet er ook goed worden gecontroleerd of er geen trillingen of vreemde remgeluiden ontstaan. Het inrijden is het meest effectief als de klant rustig remt. Hard en heftig remmen kan leiden tot oververhitting van het frictiemateriaal wat de prestaties en de levensduur van de remmen niet ten goede komt.

Technologie is niet te stoppen

Remsystemen zijn in de loop der jaren ingewikkelder geworden en worden intensiever gebruikt De elektrisch bediende parkeerrem is inmiddels algemeen goed geworden en innovatieve stabiliteitscontrolesystemen zorgen voor extra slijtage. Wil je als autobedrijf een goede remservice bieden dan is, naast de juiste onderdelen en gereedschap, het up-to-date houden van technische kennis een must.

Remmen Expert

In samenwerking met de gerenommeerde leverancier Brembo biedt Automotive Academy u de mogelijkheid om een remsysteemtraining te volgen. Deze training wordt bij een  vestiging van  Automotive Academy bij jou in de buurt gegeven. De training bestaat uit een theoriegedeelte en wordt afgesloten met een examen. Heb je de Brembo Expert training gevolgd?  Volg dan de Brembo Expert Pro training! Na het volgen van deze uitgebreide en prakijkgerichte training ken je de opbouw en werking van moderne remsystemen. En ben je in staat om op de juiste manier onderhoud en reparaties uit te voeren aan moderne remsystemen van bijvoorbeeld hybride- en elektrische auto’s en composiet remmen.

Meer informatie of direct inschrijven? Klik hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?