Verlichting in de werkplaats: hoe maakt u uw keuze?

Met voldoende licht zien we wat we doen en dit voorkomt onnodige ongelukken. Naast de plafondverlichting in de werkplaats spelen ook lampen van handzaam formaat een grote rol. Zo komt extra licht van pas als het buiten wat donkerder is of bij het monteren op een donkere plaats. Het speciaal geselecteerde assortiment verlichting van Toolspecial zorgt ervoor dat iedereen zijn werk goed kan uitvoeren.

Verschillende soorten lampen

De verlichting van Toolspecial is opgedeeld in vijf groepen:

 • Inspectielampen
 • Looplampen
 • Motorkaplampen
 • Werklampen
 • Hoofd- en neklampen

Inspectielampen

Inspectielampen zoals de Philips LPL18B1 zijn, zoals het woord al zegt, geschikt voor inspecties van de auto. Vaak zijn deze lampen voorzien van handige haken, klemmen, kabels of magneten om de verlichting handsfree te gebruiken.

Looplampen

Looplampen zoals de Scangrip 03.5690 zijn geschikt voor langdurig gebruik onder en in de auto. Ze zijn eenvoudig met de hand mee te nemen, zowel draadloos als met snoer. De stralingshoek is iets groter dan 180° en voorkomt zo verblinding tijdens de werkzaamheden.

Motorkaplampen

Motorkaplampen zijn (vaak door middel van haken) te bevestigen aan de geopende motorkap. Zo ontstaat goed zicht over de gehele inhoud onder de motorkap en zijn beide handen vrij. Een goed voorbeeld is de SIN-100.1019 van Powerhand, een van onze Topdeals in Toolspecial Magazine.

Werklampen

Werklampen verlichten meestal grotere werkgebieden en zijn kleiner dan een bouwlamp. Hoewel ze vanwege de vorm beter tot hun recht komen als kleinere bouwlamp zijn werklampen ook te gebruiken als looplamp. Bekijk bijvoorbeeld deze Toolspecial Topdeal: de Powerhand SIN-100.2185. Een krachtige, dubbele werklamp met een handig en flexibel statief.

Hoofd- en neklampen

Hoofd- en neklampen zijn ideaal om met beide handen te kunnen werken. Een voordeel van de hoofd- of neklamp ten opzichte van de andere lampen is dat je altijd goed zicht hebt op de plek waar je naartoe kijkt en deze in tegenstelling tot een zaklamp nooit omvalt. Mooie voorbeelden van dit soort lampen zijn de Scangrip 03.5626 hoofdlamp en de Powerhand SIN-100-2165 neklamp.

Hoe kiest u de juiste lamp?

De lampen in het assortiment van Toolspecial hebben allemaal hun eigen voordelen: de ene lamp is ontzettend stootvast en de andere lamp heeft weer een brede straling. Voor iedere situatie is een andere lamp geschikt. Let daarom bij de keuze op:

 • Aantal lumen
 • Type LED
 • Brandduur en laadtijd
 • Kleurtemperatuur
 • Duurzaamheid

Aantal lumen

Lumen drukt de totale hoeveelheid zichtbaar licht afkomstig van de lichtbron uit. Hoe hoger, hoe meer lichtopbrengst. Heeft u meer licht nodig, kies dan een lamp met een hoog aantal lumen. Kijk ook of de lamp traploos instelbaar is en of er een spotlight aanwezig is. Zo kunt u gerichter verlichten.

Type LED

Er zijn verschillende typen LED-verlichting. De meest gangbare zijn SMD en COB. SMD staat voor Surface Mounted Device, hierbij zijn de verschillende LEDs gesoldeerd op een printplaat. Een computerscherm is bijvoorbeeld ook op deze manier gefabriceerd. COB staat voor Chips on Board (letterlijk ‘LEDs aan boord’). Omdat er veel kleine LEDs bij elkaar zitten, zijn COB LEDs een stuk krachtiger.

Brandduur en laadtijd

Kiest u voor draadloze verlichting, dan is het goed om te kijken naar de brandduur. Bij Toolspecial vindt u verschillende looplampen die tot wel 15 uur branden. Kijk daarnaast ook naar de laadtijd bij draadloze lampen. Dit geeft aan hoe lang het duurt tot de lamp volledig opgeladen is. Over het algemeen duurt dit bij de verlichting van Toolspecial minder dan 4 uur.

Kleurtemperatuur

Verlichting heeft een bepaalde kleurtemperatuur uitgedrukt in Kelvin. Hoe blauwer het licht, hoe hoger de kleurtemperatuur is. De kleurtemperatuur van werkplaatsverlichting ligt over het algemeen tussen de 4000 en 7000 Kelvin. Dit komt in de buurt van natuurlijk daglicht.

Duurzaamheid

Soms is verlichting nodig voor verschillende activiteiten, zowel binnen als buiten. Kies dan een lamp die stootvast, waterbestendig en/of stofbestendig is. Dit herkent u aan de IP- en IK-waarde. Lampen met bijvoorbeeld een IP-waarde van 68 en een IK-waarde van 09 zijn waterbestendig (zelfs bij langdurige onderdompeling) en ontzettend schokbestendig.

Laadmogelijkheden

Draadloze lampen moet u opladen voordat u deze kunt gebruiken. Dit kan op drie manieren:

 • Batterijen: zijn de batterijen leeg, dan vervangt u deze en de lamp werkt weer.
 • USB-lader: zit er een ingebouwde accu in de lamp, dan laadt u deze eenvoudig op met een USB-lader.
 • Inductie (draadloos) laden: een proces dat elektrische energie via een magnetisch veld transporteert tussen de energiebron en de lamp. Zo laadt de accu draadloos op. Een laadkabel is dan dus niet langer noodzakelijk. De Powerhand SIN-100.2035 is al geschikt voor inductieladen.

Features

De lampen bij Toolspecial hebben vaak handige magneten en ophanghaken, zodat u uw handen vrij heeft tijdens het werk. Daarnaast vindt u ook een flink aantal lampen die u kunt knikken en/of voorzien zijn van een 360° draaivoet, zodat het licht uitgestraald in iedere gewenste richting.

Ander nieuws?