Vervang ruitenwissers op tijd!

Ruitenwissers

Ruitenwissers worden waarschijnlijk gezien als de meest basale onderdelen van een auto, maar ze zijn van cruciaal belang voor de verkeersveiligheid. Toch vervangt 96 procent van de Nederlandse automobilisten hun ruitenwissers te laat, aldus brancheorganisatie BOVAG. Over het algemeen wordt aangeraden om iedere 12 tot 15 maanden de ruitenwissers te vervangen. Het synthetische rubber is dan uitgehard en het aantal het strepen op de voorruit neemt drastisch toe. Ook wanneer de ruitenwissers niet gebruikt worden, omdat het bijvoorbeeld langere tijd goed weer is, slijten de wissers als nog onder de invloed van bijvoorbeeld uv-straling, kunnen ze vervormen door hitte en minder flexibel raken door kou.

APK

Uit het onderzoek van de BOVAG blijkt dat een kwart van de ondervraagden de ruitenwissers pas vervangt nadat deze zijn afgekeurd bij de APK. Dit kan voor veiligheidsrisico’s zorgen bij nieuwe auto’s. Daar staat de eerste keuring voor diesel- en LPG-auto’s immers pas na 3 jaar voor de deur en voor benzineauto’s zelfs pas na 4 jaar. Tegen die tijd zijn de wissers al lang aan vervanging toe, maar bestuurders onderschatten vaak het gevaar van slecht presterende ruitenwissers.

Onderschatting

Door slecht schoon gewiste ruiten wordt ook het licht van tegenliggers verstrooid tot een verblindende vlek. De ruitenwisser lijkt in eerste instantie het meest eenvoudige onderdeel van een auto, maar dat stripje rubber is van levensbelang. Want wanneer het zicht beperkt wordt, zit een ongeluk in een klein hoekje.

Stickertje

Ter indicatie van de slijtage zijn veel ruitenwissers voorzien van een stickertje dat geleidelijk van zwart naar geel verkleurt. 59 procent van de automobilisten heeft echter geen idee waar dit hulpmiddel voor dient en 5 procent denkt dat de sticker een indicator is voor de buitentemperatuur

Vergeet de achterkant niet

Wanneer de wissers op de voorruit vervangen worden is het ook raadzaam om meteen de achterwisser te vervangen. Waar de ruitenwissers op de voorruit een onderdeel zijn van de APK, is dat voor de achterwissers niet zo. Hierdoor zijn de achterwissers een vaak vergeten onderdeel op de auto. Het is echter wel belangrijk dat de achterruit goed schoon is tijdens het autorijden. Wanneer er door de binnenspiegel gekeken wordt op bijvoorbeeld de snelweg, of tijdens het inparkeren, dient het zicht door de achterruit optimaal te zijn. Benadruk het belang van goede ruitenwissers altijd bij uw klanten, maar vergeet daarbij niet de achterkant!

Ander nieuws?