Volkswagen Passat diesel met nieuwe krukaskeerring slaat niet meer aan

ECU

Vanwege lekkage worden van de Volkswagen Passat diesel uit 2008 de krukaskeerring en het dubbelmassavliegwiel vervangen. Na de reparatie start de motor wel, maar slaat hij niet meer aan. Na tussenkomst van de Automotive Techline, blijkt dat de krukaskeerring niet zomaar vernieuwd kan worden.

Gegevens voertuig in dit artikel:

Merk: Volkswagen
Model: Passat
Type: D Variant 77 kW H5 154 15
Brandstof: Diesel
Versnellingsbak: 5v, handmatig
Motorcode: BLS
Foutcode: P3007 – Nokkenaspositiesensor signaal ontbreekt

Uitlezen met de diagnoseapparatuur leert dat in het motormanagementsysteem foutcode P3007: ‘Nokkenaspositiesensor signaal ontbreekt’ opgeslagen is. Volgens de Automotive Techline helpdesk is het voor de hand liggend dat deze foutcode ontstaan is omdat er iets mis is gegaan tijdens het monteren van de signaal-ring. Deze fout komt vaker voor.

Montage-instructie

Als je bij mijngrossier.nl een nieuwe krukaskeerring bestelt, wordt daar altijd een montage-instructie bijgeleverd. In de instructie over de montage van de ring -in dit geval van de Volkswagen Passat-, valt onder andere te lezen dat hierbij speciaal gereedschap gebruikt moet worden.

Om uit te sluiten dat foutcode 3007 door de krukassensor of nokkenassensor veroorzaakt wordt, kun je met een oscilloscoop controleren of de sensoren goede signalen afgeven. Als een van de sensoren geen signaal geeft, is hij stuk. Als beide sensoren wel een signaal geven, dan is er een probleem met de montage signaal-ring of de ring zelf.

De monteur neemt de montage-instructie opnieuw door, maar kan zich niet voorstellen dat er tijdens het vervangen van de keerring iets fout gegaan is. Het is namelijk essentieel dat de krukas op de juiste positie staat voordat de keerring gedemonteerd en vervangen wordt.

Controleer positie van de krukas

Als de krukas niet op de juiste positie staat voordat de keerring vernieuwd wordt, kun je deze wel met speciaal gereedschap monteren. Maar dan klopt de stand niet. Als de stand van de ring en de krukas ten opzichte van elkaar niet correct zijn, klopt het inspuittijdstip niet en slaat de motor niet aan.

Voorkom dat je de versnellingsbak, koppeling en vliegwiel opnieuw moet demonteren. Controleer voordat je de krukaskeerring gaat vernieuwen of de krukas op de juiste positie staat.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?