Volvo V50 heeft geen vermogen en slaat soms af

v50

De eigenaar van een Volvo V50 diesel uit 2008 brengt zijn auto naar de garage om het brandstoffilter te laten vervangen. Nadat het filter vervangen is heeft de motor geen vermogen meer en slaat hij soms zelfs af.

Technische gegevens Volvo V50

Merk: Volvo
Model: V50
Type: D5
Brandstof: Diesel
Motorcode: D5244T13
Aantal cilinders: 5

Allereerst wordt het geheugen van het motormanagement uitgelezen. Hieruit blijkt dat het inhouden en afslaan worden vergezeld van een hele rits foutcodes. De monteur voert een aantal controles uit, maar komt er echt niet uit. Omdat de garage niet begreep wat er misgegaan kon zijn terwijl ze toch echt alles goed en netjes gedaan hadden, wordt de hulp van de Automotive Techline ingeroepen.

2510 – Brandstofdruksensor / Signaal foutief
2590 – Brandstofsysteem / Signaal foutief
25A0 – Brandstofsysteem / Signaal foutief
24E0 – Brandstofsysteem / Signaal foutief
2520 – Brandstofsysteem / Signaal foutief
2530 – Brandstofsysteem / Signaal foutief

Gevoelig voor vervuild brandstoffilter

De helpdeskmedewerker weet dat van dit merk en type auto algemeen bekend is dat de motoren zeer gevoelig zijn voor vervuilde brandstoffilters. Van de Volvo in dit artikel is het filter om deze reden eerder al eens vernieuwd. Omdat het autobedrijf meldt dat de rubber afdichtingsring van het filterhuis nu ook vernieuwd is, adviseert de helpdeskmedewerker deze nogmaals goed te controleren. De ring blijkt in orde en de zoektocht gaat verder.

Volgens de monteur lijkt ook de raildruk in orde te zijn, waarop de Techline hem vraagt om de brandstofleidingen te controleren. En daar komt onverwachte aap uit de mouw. De leiding die naar het brandstoffilter loopt, is namelijk geknikt. De leiding wordt vernieuwd, de motor draait weer als vanouds en slaat ook niet meer af.

Dat venijn vaak in ‘de staart’ zit blijkt als de eigenaar zijn auto op komt halen. Deze was naar eigen zeggen namelijk zelf al bezig geweest en heeft geprobeerd om het brandstoffilter te vernieuwen. En zo werd de oorzaak van de beschadigde leidingen achterhaald.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?