Volvo V60 automaat start niet meer na vervangen toerentalsensor turbinewiel

Een Volvo V60 T4 1.600 benzine Powershift (automaat) uit 2011 staat in de werkplaats omdat de toerentalsensor van het turbinewiel vervangen moet worden. Na de reparatie, waarvoor de versnellingsbak uit elkaar gehaald is, start de motor echter niet meer.

De monteur leest het voertuigmanagementsysteem uit en constateert foutcode P07062F (keuzehendel positie schakelaar signaal fout). Hij besluit om de sensor af te stellen, wat er in ieder geval voor zorgt dat de Volvo weer start. Echter is de voornoemde foutmelding niet te wissen en blijft continu terugkomen.

Positie schakelaar keuzehendel

De monteur controleert zorgvuldig of alle stappen in het reparatieproces volgens het werkplaatshandboek zijn uitgevoerd, maar kan geen misstanden ontdekken. Dit is voor hem het moment om de hulp van de Automotive Techline in te schakelen.

Allereerst wordt er gecontroleerd of er een 0(Nul)-positie is waarop de positieschakelaar van de versnellings-keuzehendel ingesteld moet worden. Hiervoor wordt de auto via Remote Online Diagnostics met de diagnoseapparatuur van de helpdesk verbonden. Zodra de verbinding gemaakt is, wordt duidelijk dat de auto niet aanslaat omdat de versnellingsbak volgens het voertuigmanagementsysteem in de Drive-stand blijft staan.

Dit kan volgens de helpdeskmedewerker twee oorzaken hebben: of de schakelkabel is niet goed bevestigd, of er is iets niet in orde met de schakel-sensor in de transmissie. De helpdesk adviseert om eerst de schakelkabel te controleren en op de juiste manier te monteren. De kabel wordt opnieuw gemonteerd volgens de procedure in het werkplaatshandboek, echter zonder positief resultaat.

Schakel-sensor verdraaid

De zoektocht naar de oorzaak van het probleem moet worden voortgezet naar de schakel-sensor in de versnellingsbak. De transmissie wordt opnieuw gedemonteerd waarna het probleem direct zichtbaar wordt. Het blijkt dat de positie van de sensor verdraaid was, waardoor er geen goed signaal naar het voertuigmanagementsysteem gestuurd werd.

De schakel-sensor in de Powershift van de Volvo wordt op de juiste manier geplaatst en de versnellingsbak opnieuw gemonteerd. Hierop wordt de auto gestart en doet het weer als vanouds.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?