Voorkom onnodige kosten door slijtage aan luchtgereedschap

luchtgereedschap

Pneumatisch gereedschap, ofwel luchtgereedschap, maakt klussen in de werkplaats een stuk makkelijker en efficiënter. Goed gebruik en onderhoud van het gereedschap is van groot belang voor de levensduur van het gereedschap en hoeft niet moeilijk te zijn.

De juiste luchttoevoer

Vóór het gereedschap in gebruik wordt genomen is het verstandig om de compressor op de juiste werkdruk in te stellen. Afhankelijk van het merk gereedschap varieert de geadviseerde werkdruk tussen de 6.2 en 6.3 bar. Staat de druk hoger, dan werkt dit slijtage van het gereedschap en hulpstukken in de hand. Staat de druk echter te laag, dan treedt er krachtverlies op. Zo leidt het verminderen van de druk met 1 bar tot een krachtverlies van 25 procent!

Ook de lengte- en diameter van de luchtslang is van invloed op de kracht van het gereedschap. De ideale slangdiameter is afhankelijk van het soort gereedschap en staat in veel gevallen vermeld in de handleiding. Daarnaast, hoe korter de slang, des te kleiner is het wrijvingsverlies en staat de volledig door de compressor
geproduceerde druk ter beschikking van het gereedschap.

Altijd werken op de juiste werkdruk?
Gebruik dan het reduceerventiel van Hazet (art. 9000-080). Het reduceerventiel wordt tussen de luchtslang en het gereedschap geplaatst en reduceert de luchtdruk van maximaal 10 bar tot 6.3 bar. Zo wordt slijtage beperkt en is het beschikbare vermogen van het gereedschap altijd optimaal.

Smeren

Aan het einde van de werkdag is het belangrijk het gereedschap gebruiksklaar op te bergen. De gecomprimeerde lucht uit de compressor zorgt ervoor dat er vocht in het gereedschap terecht komt. Hierdoor kan roest ontstaan aan de motor en kogellagers, wat slijtage en een verminderd vermogen van het gereedschap veroorzaakt. Voorkom dit door het gereedschap dagelijks te smeren met pneumatiek olie (bijv. Hazet art. 9400-100 en art. 9400-1000). Deze olie vormt een beschermlaag aan de binnenkant van het gereedschap, waardoor er géén roest kan ontstaan. Druppel één tot twee druppels pneumatiek olie in de luchtinlaat van het gereedschap, koppel het gereedschap aan de luchttoevoer en laat de machine enkele seconden lopen. Let op, overtollige olie wordt via de luchtuitlaat afgevoerd! Gebruik eventueel een olievernevelaar van Hazet (art. 9070-1). Dit is een klein oliereservoir dat wordt aangesloten tussen het gereedschap en de luchtslang. Deze zorgt ervoor dat er altijd een kleine hoeveelheid olie in het gereedschap terecht komt.

Gek op gereedschap

Luchtgereedschap is kostbaar en vertraging oplopen door versleten gereedschap is erg vervelend. Voorkom onnodige kosten door slijtage aan uw gereedschap door de juiste bedrijfsdruk te gebruiken en uw gereedschap dagelijks te smeren. Wij zijn gek op gereedschap, profiteer daarom nu van gratis pneumatiek olie bij slagmoersleutel 9012SPC, zie pagina 18 van Toolspecial magazine nummer 1 – 2019.

CEJN eSafe

Naast het belang van luchtregulering voor pneumatisch gereedschap zijn ook de koppelingen die gebruikt worden van invloed op de prestaties van uw gereedschap. Daarmee ook op de efficiëntie. De eSafe van CEJN is een innovatieve en gepatenteerde veiligheidskoppeling die veiligheid, gebruiksgemak en performance combineert.

Veiligheid volgens ISO 4414 norm

Iedereen die met luchtgereedschap werkt herkent het: je koppelt het gereedschap af en met een knal komt de gecomprimeerde lucht vrij en slaat de luchtslang weg, als ware het een zweepslag. Wanneer geen gehoorbescherming wordt gedragen kan dit niet alleen leiden tot ernstige gehoorschade. De koppeling kan iemand ook ernstig verwonden. Dit gebeurd niet met de eSafe koppelingen van CEJN. Deze koppelingen zijn namelijk uitgerust met een twee-staps-lock-mechanisme. Wat ervoor zorgt dat de gecomprimeerde lucht eerst wordt afgevoerd vóórdat de koppeling daadwerkelijk wordt losgekoppeld. Dit reduceert het geluid bij het ontkoppelen en voorkomt het zweepslageffect. Door de verschillende veiligheidseigenschappen voldoen CEJN eSafe koppelingen aan de ISO 4414 norm.

Gemak

De veiligheid van de eSafe koppelingen gaat gelukkig niet ten koste van het gemak van de koppeling. De eSafe koppelingen zijn probleemloos met één hand vast- en los te koppelen. Trek simpelweg één maal aan de huls en de gecomprimeerde lucht ontsnapt door de luchtuitlaten. Laat vervolgens de huls los en de koppeling kan worden losgekoppeld. Naast het gebruiksgemak is de CEJN eSafe koppeling ook nog eens erg compact. Ondanks de veiligheidsfuncties heeft de eSafe koppeling eenzelfde formaat als vergelijkbare standaardkoppelingen.

Performance

Lekkages in de luchttoevoer hebben een directe invloed op de prestaties van uw gereedschap. En er zitten er een hoop verborgen kosten verbonden aan dergelijke lekkages. Wanneer er zich een lekkage bevindt in de luchttoevoer dient de compressor de verloren lucht te compenseren, wat leidt tot een onnodige toename in energiekosten. Daarnaast duren werkzaamheden langer. Wat weer ten koste gaat van de efficiëntie in de werkplaats. De CEJN eSafe koppelingen hebben de hoogste doorstroming gecombineerd met een laag drukverlies. Hierdoor is energieverbruik tot maximaal 30% te besparen en arbeidstijd met maximaal 45% te verkorten*.

Gek op gereedschap

De CEJN eSafe koppelingen van Toolspecial bieden u maximale productiviteit en een betrouwbaar product voor vele jaren. Wij zijn gek op gereedschap én overtuigd van de CEJN eSafe koppelingen. Daarom ontvangt u nu een gratis CEJN PUR spiraalslang t.w.v. € 49,50 voorbereid met een eSafe koppeling en nippel, bij de Fini Advanced compressoren, kijk voor meer details over deze actie op pagina 28 van Toolspecial magazine nummer 1 – 2019.

* De totale besparing is haalbaar wanneer Cejn eSafe koppelingen worden
gecombineerd met Cejn PUR slangen.

Heeft u geen Toolspecial magazine, vraag ernaar bij uw automotive grossier. Of bekijk de nieuwe Toolspecial hieronder.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?