Waarschuwingslampje Fiat Panda brandt zonder klachten

Van de Fiat Panda uit 2004 brandt het Malfunction Indicator Light (MIL). De klant heeft geen andere klachten over de auto die verder ook prima rijdt. Als de monteur met de diagnoseapparatuur het motormanagementsysteem uitleest, constateert hij foutcode P0172 – brandstof luchtmengsel te rijk. Nadat het geheugen en adapties van de computer gewist zijn, is de foutcode weg, maar blijft het waarschuwingslampje knipperen.

Gegevens Fiat panda in dit artikel:

Merk: Fiat
Model: Panda
Aantal cilinders: 4
Cilinder inhoud: 1242 m3
Motor brandstof: Benzine
Eerste toelating: 2004-01-20
Foutcode P0172 – brandstof luchtmengsel te rijk

De monteur loopt vanaf dit punt vast in zijn diagnose en roept de hulp in van Automotive Techline. De helpdesk vraagt hem om het motormanagement-geheugen nogmaals uit te lezen met een APK scantool. De monteur koppelt terug dat ook de scantool geen foutcodes constateert.

Adaptiewaardes gewist

De helpdesk herkent het fenomeen en weet direct wat er aan de hand is. Door het wissen van het geheugen van de motorregeleenheid, worden ook de adaptiewaardes (basisinstellingen) van bepaalde onderdelen gewist. In het geval van de Fiat Panda in deze case betreft het de instelling van de krukassensor. De krukassensor kan opnieuw ingeleerd worden door de volgende procedure uit te voeren.

Start de motor en geef vol gas. Hou vervolgens de motor twee seconden op 6.000 toeren. Laat het gas nu los en herhaal de procedure nog twee keer. In totaal moet je dus drie keer twee seconden de motor op 6.000 toeren houden. Nu is de krukassensor opnieuw ingeleerd en is het waarschuwingslampje uit.

Foutcode P0172 en de oorspronkelijke reden waarvoor de auto naar de garage kwam zijn niet meer teruggekomen en waarschijnlijk een eenmalige storing geweest.

basisinstelling

De Automotive Techline is powered by AutoNiveau.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?