Warm en veilig de winter door

Het belang van een goed werkende verwarming en kachelventilator

Als monteur is het aan te bevelen bij onderhoud of reparaties aan het verwarmings- en aircosysteem ook twee andere belangrijke onderdelen na te kijken:

 1. De kachelradiateur
 2. De kachelventilator

Deze zijn vaak diep weggestopt in de verwarmings- en aircomodule achter het dashboard en daarom minder goed zichtbaar dan andere belangrijke componenten. Tóch verdienen ze wel aandacht. De kachelradiateur en -ventilator zorgen namelijk naast een goede werking van het verwarmings- en aircosysteem ook voor het comfort en de veiligheid van de inzittenden van de auto.

Kachelradiateuren en -ventilators zien er eenvoudig uit. Tóch kan de reparatie een tijdrovende en kostbare klus zijn. Daarom is controle van de kachelradiateur en -ventilator belangrijk bij de jaarlijkse check, vooral vóór de winterperiode.

De kachelradiateur

De kachelradiateur is ingebouwd in het koelsysteem van de motor en zorgt met warme lucht voor een aangename temperatuur in de auto. Bij de meeste auto’s zit hij achter het dashboard of is hij in de verwarmings- en aircomodule ingebouwd.

De warme koelvloeistof uit het motorblok stroomt door de kachelradiateur, waardoor de door de kachelventilator op het oppervlak van de kachelradiateur geblazen inlaatlucht wordt verwarmd voordat deze naar het interieur wordt gevoerd.

Dit proces zorgt niet alleen voor verwarming van het interieur maar ook voor een snellere ontwaseming van de ruiten en verbetert zo het zicht voor de bestuurder en dus de veiligheid.

De kachelventilator

De kachelventilator zorgt ervoor dat lucht vanuit het luchtinlaatkanaal door warmtewisselaars (zoals de kachelradiateur en de verdamper) het interieur wordt ingevoerd. De door warmtewisselaars gevoerde lucht zorgt ervoor dat de kachelventilator warme of koele lucht in het interieur kan verspreiden. Deze kachelventilators zijn meestal ingebouwd in de verwarmings- en aircomodule tussen het interieur en de motorruimte. Deze bevatten plastic onderdelen en zijn hierdoor kwetsbaar en kunnen makkelijk breken. Omdat het elektrische componenten zijn, zijn ze ook gevoelig voor storingen in de elektrische installatie van de auto.

Wat moet u weten over kachelradiateuren?

1. Er kan zich allerlei vuil in de kachelradiateur en de kachelslangen ophopen, waardoor de koelvloeistof niet goed meer kan doorstromen en de verwarming niet goed meer werkt. Deze vervuiling kan diverse oorzaken hebben:

  1. Minerale deeltjes door het gebruik van leidingwater in plaats van de voorgeschreven koelvloeistof.
  2. Afzettingen door het gebruik van koelvloeistof van slechte kwaliteit.
  3. Gebruik van onjuiste mengsels van koelvloeistoffen.
  4. Resten van lekstop-middelen

Hierboven ziet u ernstige inwendige vervuiling van de kachelradiateurbuisjes. Het opeengehoopte vuil verslechtert de doorstroming van de koelvloeistof aanzienlijk. De achterliggende oorzaak van het probleem moet u verhelpen en het systeem goed doorspoelen.

2. Ook een versleten of kapotte thermostaatklep kan de doorstroming van de koelvloeistof hinderen waardoor de kachelradiateur niet goed werkt.

3. Corrosie door vochtige omstandigheden kan leiden tot lekkage van de kachelradiateur. Lekkage kan leiden tot een lager koelvloeistofniveau waardoor de verwarming minder goed werkt en ernstige motorschade kan ontstaan.

Hierboven ziet u een slechte doorstroming van de koelvloeistof in een kachelradiateur van slechte kwaliteit met een onjuist gevormde spatplaat.

Afhankelijk van het type auto duurt het meestal twee tot drie uur om een kachelradiateur te vervangen. Bij complexere auto’s is er vaak meer tijd voor nodig.

Wat moet u weten over kachelventilatoren?

 1. Een verstopt of defect interieurfilter kan leiden tot een aanzienlijk kortere levensduur van de kachelventilator.
 2. De oorzaak van problemen met de kachelventilator ligt meestal bij storingen in de elektrische installatie van de auto, een beperkte doorstroming in het inlaatluchtsysteem of een onzorgvuldige montage.
 3. Kachelventilators van bedrijfsmatig gebruikte voertuigen, zoals taxi’s, vrachtwagens en bussen krijgen het extra zwaar te verduren omdat deze voertuigen vaker en langer in bedrijf zijn.

Hierboven ziet u een van gerecycled kunststof gemaakt ventilatorwiel van slechte kwaliteit. Deze gaat na verloop van tijd stuk waardoor de kachelventilator lawaai gaat maken en minder goed werkt.

Hierboven ziet u een kachelventilator met een goede kwaliteit koolborstelmateriaal. Dit verhoogd de levensduur van de kachelventilator. Zeker bij bedrijfsmatig gebruikte voertuigen zijn koolborstels van lagere kwaliteit sneller aan vervanging toe.

Afhankelijk van het type auto duurt het meestal twee tot drie uur om een kachelventilator te vervangen. Bij complexere auto’s is er vaak meer tijd voor nodig.

Kies daarom voor kwaliteit versus prijs!

Een goedkoop product lijkt aantrekkelijk, maar pas hiermee op. Met onderdelen van topkwaliteit bent u verzekerd van tevreden klanten. Kiest u voor een kachelradiateur van topkwaliteit, dan voorkomt u montageproblemen door een slechte afwerking, een te beperkte warmtewisselingscapaciteit en in het slechtste geval zelfs lekkages.

Dit geldt ook voor de kachelventilator. Een soepele en efficiënte werking en een lange levensduur van dit onderdeel zijn belangrijk voor het comfort van de auto. Kachelventilators van slechte kwaliteit kunnen lawaaiig zijn en storingen veroorzaken in de elektronica of het audiosysteem van de auto. Bovendien leidt een defecte of niet goed werkende kachelventilator snel tot kostbare defecten aan het aircosysteem door bijvoorbeeld overbelasting van de compressor. Stroomt er geen lucht door de verdamper, dan wordt het koudemiddel niet goed verdampt, werkt de airconditioning niet goed en raakt de compressor overbelast doordat het koudemiddel er in vloeibare vorm in stroomt.

Vervangen kachelradiateur of -ventilator is tijdrovend

Bij het vervangen van een kachelradiateur of -ventilator moet een monteur op zijn minst een deel van het dashboard en soms zelfs het hele dashboard uitbouwen. Een tijdrovende klus die veel geld kost. Bij gebruik van onderdelen van slechte kwaliteit bestaat het risico op ontevreden klanten en verlies van de goede naam. Kies daarom altijd voor onderdelen van topkwaliteit!

Meer weten?

Hieronder een registratie van een Nissens webinar waar nog dieper ingegaan wordt op de kachelradiateur en -ventilator:

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?