Werken onder hoogspanning

Hybride- en elektrische voertuigen (EV) zijn uitgerust met een High Voltage (HV) systeem. Het is van groot belang om te weten hoe het elektrische circuit van
deze voertuigen werkt, hoe je hier veilig mee omgaat en welke gereedschappen een must zijn.

Actieve veiligheid

Het is heel simpel: het aandeel (semi-)elektrische auto’s stijgt. Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats wat betreft het aandeel elektrische auto’s op de totale automarkt en bijna alle automerken hebben nu al dit type auto’s op de productielijst staan. Voor een modern autobedrijf is het niet de vraag of, maar wanneer je een hybride- of elektrisch aangedreven auto op de brug hebt staan.
Je ziet ze immers steeds vaker op de weg en duiken daarmee sneller op in de werkplaats. Is jouw autobedrijf hier klaar voor? Zijn de monteurs getraind? Heb je het juiste gereedschap in huis?
Toolspecial biedt naast een reeks specialistisch VDE-gereedschap, functionele en doelgerichte veiligheidspakketten die bijdragen aan de actieve veiligheid van de monteur en zijn collega’s. Het gaat hier om speciaal samengestelde veiligheids-, beschermings- en gereedschapsets. Bijvoorbeeld art. Z-6769 bevat een reddingshaak, waarmee een collega een andere collega die onbedoeld onder stroom staat van de auto kan wegtrekken.

Bescherm je collega’s

Omdat het verplicht is om hybride en EV voertuigen af te schermen en te signaleren,
is art. Z-6769 leverbaar.
• Hoog voltage rubber vloermat 100 x 100 cm
• Geïsoleerde reddingshaak
• Hoogspanningsgevaar waarschuwingsborden
• 25 m afzetketting inclusief 4 palen

Veilig werken aan het voertuig

Om het HV voertuig af te zekeren en visueel te kenmerken, is art. Z-6770 beschikbaar.
• Geïsoleerde veiligheidsklem 1.000 V (2 stuks)
• Transparante isolatiedeken 1.000 V 140 x 100 cm
• Stuur blokkeringscover Ø 400 mm
• Slot voor stuurcover
• Veiligheidslabel (Do Not Start)
• Set van 3 isolerende 1.000 V beschermkappen (15, 25 en 35 mm)

Veilig werken door jezelf te beschermen

Uiteraard is er ook een pakket met persoonlijke
beschermingsmiddelen voor de monteur: art. Z-6771.
• Gezichtsmasker, dat beschermt tegen vlambogen
• Draagtas voor gezichtsmasker
• Set geïsoleerde handschoenen

Set met veilig gereedschap

Verder mag in de werkplaats een omvangrijke
veiligheidsgereedschapsset niet ontbreken: art. Z-6772.
• Multimeter CAT III 1000 V
• 25-delige gereedschapsset incl. 3/8″-doppen en ratel
• Inbussleutelset
• Torxsleutelset

Werkplaatsoplossingen

Naast de praktische sets biedt Toolspecial ook een reeks ‘losse’ gereedschappen die speciaal bedoeld zijn voor het werken aan Hv voertuigen.

Werkplaats afbakenen
Snel een plek in de werkplaats afbakenen? Geef je de voorkeur aan een stationaire oplossing? Dan is er de automatische afzetlinthaspel (art. 5801) van Zeca. Met deze haspel met 16 meter veiligheidsband en aangehechte ring kan je binnen een handomdraai eenvoudig een werkplek afbakenen.

Meten is weten
Voor het werken aan hybride- en elektrisch aangedreven voertuigen is een CAT III-1000V een vereiste. Toolspecial biedt hiervoor de multimeter HU31010. Belangrijke pluspunten van deze multimeter zijn het extra grote display, de HOLD-functie en de energiebesparende power-off modus. De HU31010 meet Volt (DC / AC), Ampère DC / AC), weerstand, toerental, contacthoek, capaciteit (F), temperatuur (C / F), pulse breedte, frequentie, diodes en cyclus.

Eenvoudig verplaatsen
Bij elektrische voertuigen is de aandrijving van de elektromotor vaak rechtstreeks verbonden met de wielen. Ook kan een ingeschakelde parkeerrem ervoor zorgen dat een voertuig niet meer van zijn plek komt. Hoe kun je zo’n voertuig dan toch veilig en eenvoudig verplaatsen, zonder schade aan het voertuig te veroorzaken? Voor deze uitdaging biedt een voertuigverplaatser zoals de Gojak GJ 5211 de ideale oplossing. De voertuigverplaatser is leverbaar in een links- en rechtsuitvoering (art. GJ 5211L = links / art. GJ 5211R = rechts).
De GJ 5211 is feitelijk onmisbaar in elke showroom, werkplaats, garage of spuiterij. De voertuigverplaatser heeft een aantal belangrijke kenmerken. Zo is hij ruimtebesparend, eenvoudig, snel en simpel in gebruik. Zelfs voor het verplaatsen van het voertuig is maar 1 persoon nodig. Verder is hij voorzien van heavy-duty zwenkwielen en ontvang je maar liefst 2 jaar garantie!

Workshop

Wil je als monteur veilig aan hybride- en elektrische voertuigen werken? Dan is een specialistische workshop verplicht. De workshop Hybride en Elektrische Auto 2.0 van Automotive Academy besteedt aandacht aan de belangrijkste componenten, het diagnose stellen en het onderwerp veilig werken. Zo voldoe je ook aan de NEN9140-norm met betrekking tot het werken met elektrische en hybride-voertuigen.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?