Wintercheck? Controleer in vijf stappen ook de luchtveren!

wintercheck

Een betrouwbare auto is met koudere temperaturen extra belangrijk om veilig de weg op te kunnen. Veel garagebedrijven bieden daarom nu een gratis wintercheck aan als extra stimulans om een werkplaatsafspraak te maken. De wintercheck is het perfecte moment om direct het luchtveringsysteem te controleren. Zodra u de wielen demonteert, controleert u namelijk eenvoudig de staat van de luchtveerpoten, luchtbalgen en schokdempers als onderdeel van de wintercheckroutine.

Controle in vijf stappen

Hoe controleert u of alle componenten van het systeem nog in goede conditie zijn? Doorloop hiervoor altijd onderstaande vijf stappen:

  • Ga in gesprek met de eigenaar. Dit brengt vaak al een mogelijk probleem in de luchtvering aan het licht.
  • Het weer heeft invloed op de werking en levensduur van de luchtveringcomponenten. Ziet u duidelijke scheurtjes in de luchtveren tijdens de wintercheck? Adviseer de klant deze direct te laten vervangen.
  • Traceer een bestaande lekkage door de componenten in te sprayen met een water- en zeepoplossing. Ziet u bubbels verschijnen? Dan weet u dat er een lekkage is. Echter, niet alle lekkages laten zich zo makkelijk opsporen. Een lek kan zich ook bevinden onder de vouwrand van de luchtveer en is vaak niet zichtbaar op standaard rijhoogte.
  • Controleer de luchtveerpoten en schokdempers op olielekkage en overmatige roest.
  • Bekijk de conditie van de luchtinlaatslang van de compressor. Door een lage temperatuur in combinatie met compressor vibraties kan de slang scheuren en zuigt deze vocht en vuil aan in plaats van zuivere gefilterde lucht. Blijft dit te lang onopgemerkt, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de werking van het luchtveringsysteem.

Klant tevreden, u tevreden!

Met deze check levert u een geweldige klantenservice. Daarnaast verhoogt de check ook de kans op extra werkplaatsomzet. Een defect in de luchtvering moet u meestal direct repareren om het systeem goed te laten functioneren en een comfortabele en veilige rit te garanderen. Dus de volgende keer dat u een wintercheck uitvoert, controleer dan ook direct het luchtveringsysteem!

Ander nieuws?