Wintercheck? Vergeet de sneeuwkettingen niet!

Het is weer tijd voor de wintercheck. Naast de punten op de winterchecklijst is het verstandig om de sneeuwkettingen van je klant te controleren op onder andere slijtage. Wees bewust van wat er allemaal komt kijken bij het monteren van sneeuwkettingen. Hoe zit dat met een 4 x 4, bijvoorbeeld? En waar zijn sneeuwkettingen verplicht of juist verboden? Kortom, ben je in staat om de klant alle informatie te geven omtrent sneeuwkettingen?

sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde wegen te kunnen rijden. Met beperkte snelheid en voor korte stukjes. Gaat jouw klant op wintersport en komt hij nog langs voor een wintercheck? Adviseer winterbanden én de juiste sneeuwkettingen.

Tips & tricks voor het gebruik van sneeuwkettingen

Pack & Go helpt je een handje met deze tips & tricks:

  • Controleer eventuele speciale instructies (instructieboekje auto).
  • Lees de montage instructies nauwkeurig en doe een testmontage op de auto.
  • Adviseer de klant de sneeuwketting bij sneeuw of ijs tijdig te monteren.
  • Monteer de ketting op de aangedreven wielen. Bij 4 x 4 aandrijving is het aanbevolen de instructies van de autofabrikant te volgen.
  • Na ongeveer 50 meter dient altijd de kettingspanning en stand op de band gecontroleerd te worden en indien nodig gecorrigeerd te worden.
  • De rijprestaties van de auto wijzigen ingrijpend bij het gebruik van sneeuwkettingen. Het advies is niet sneller dan 50 km/h te rijden en beduidend langzamer bij sneeuwvrije delen.
  • Bij verbeterde weersomstandigheden kan de klant het beste direct demonteren, zo wordt onnodige slijtage voorkomen.
  • Controleer regelmatig de toestand van de ketting op o.a. slijtage. Bijvoorbeeld bij de wintercheck.

Meer informatie en alle kettingen in het Pack & Go assortiment gemakkelijk vinden? Bekijk dan de Pack & Go sneeuwkettingen brochure hier. In deze brochure vind je ook een overzicht van de sneeuwkettingenplicht in Europa.

Sneeuwvlokjessymbool

Het zogenaamde sneeuwvlokjessymbool is sinds dit jaar in Duitsland verplicht op alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden. De aanduiding M+S volstaat niet meer als kwalificatie voor de winterband. Alle banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd zijn vrijgesteld van de nieuwe Duitse plicht, ongeacht of ze na die datum daadwerkelijk worden gemonteerd. Er mag ook nog enkele jaren mee worden rondgereden. Op de zijkant van alle banden staat een zogenaamde DOT-code die bestaat uit vier cijfers die de week en het jaar van productie weergeven.

Winterbanden in Europa

Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden. In de Europese landen gelden verschillende regels voor het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen

Alle kettingen in het Pack & Go assortiment gemakkelijk vinden? Je vindt ze hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Bron winterbanden: Bovag. Kijk voor een overzicht voor de actuele regels per land op de interactieve kaart van Europa op www.bovag.nl/winterbanden.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?