De zomercheck top 5

Zomercheck

Steeds meer automobilisten laten hun auto preventief onderhouden. Een grote groep rijdt echter van APK naar APK zonder inspectiebeurt. Geen goede ontwikkeling voor de veiligheid. En minder omzet voor het autobedrijf. Het is dus van belang om de klant te stimuleren om naar de werkplaats te komen. De vakantiecheck is hiervoor een uitstekend instrument. Een Zomercheck top 5 geeft het geheel een persoonlijk tintje.

Vakantiecheck

Op vakantie wil de klant niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om de auto voor de reis grondig te checken. Dat begrijpt elke klant. Het is echter belangrijk om de klant te vertellen wat de specifieke zomerinspectiepunten zijn. En waarom we deze controleren. Er wordt tijdens de komende maanden veel meer van de auto gevraagd dan tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer. De auto wordt vaak zwaarder belast. Bijvoorbeeld omdat er veel bagage meegaat. Bovendien loopt de buitentemperatuur vaak hoog op. Dit vraagt extra inspanningen van het koelsysteem en de airco.

Extra contactmoment

Voer een vakantiecheck eens kosteloos of tegen geringe kosten uit. Zo kun je een belangrijke drempel om naar de werkplaats te komen wegnemen. Na de vakantiecheck gaat de klant met een veilig gevoel op weg. Bovendien biedt het extra contactmoment de mogelijkheid om het belang van goed onderhoud onder de aandacht van de klant te brengen.

Persoonlijker maken

Zoals iedere inspectiebeurt omvat ook de vakantiecheck een aantal traditionele inspectiepunten. Zaken als koelsysteem, remmen, verlichting, schokdempers en banden worden gecontroleerd. Vaak gebeurt dit aan de hand van een checklijst. Specifieke zomerchecklijsten zijn op meerdere plaatsen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op mijngarage.nl, waar een handige vakantiechecklijst te vinden is. Maar je kunt als er autobedrijf een wat persoonlijker tintje aan geven door een individuele Zomercheck Top 5 te organiseren. Bijvoorbeeld ‘Autobedrijf Berends Zomercheck Top 5’. Je besteedt dan extra aandacht aan vijf inspectiepunten. Waar je gelijk het nodige extra advies over kan geven.

Vakantiecheck pech
Vakantiecheck checklijst

Voorbeeld Zomercheck top 5

Als voorbeeld van een ‘Zomercheck Top 5’ checklijst hebben we vijf punten voor je op een rijtje gezet.

Verlichting: Controleren van de hoofdverlichting, kentekenverlichting, remlichten en achteruitrijlampen. En hoe staat het met de verlichting van de aanhanger of caravan?

Remmen: Tussentijdse controle van het remsysteem kan zeer kostenbesparend zijn. De kosten van het vervangen van remschijven zijn vele malen hoger dan die van een setje remblokken. Vergeet niet om het remvloeistof niveau te checken.

Koelvloeistof: Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van alle pechgevallen wordt veroorzaakt door het koelsysteem. Inspectie van de koelvloeistof verdient dus veel aandacht. Goed gekoeld en op de juiste temperatuur levert een motor de beste prestaties.

Banden: Let bij het inspecteren van de banden niet alleen op de profieldiepte. Wijs je klant ook op het belang van de juiste bandenspanning. Een bandenspanning die 25 procent te laag is, verhoogt de rolweerstand met 10 procent. Hierdoor neemt het brandstofverbruik met circa 2 procent toe.

Smering/olie: Vertel je klant dat hij zelf ook regelmatig zijn oliepeil moet controleren. Als een motor zwaar belast wordt, bijvoorbeeld door het rijden met aanhanger of het rijden in de bergen, is het verstandig om de olie maximaal bij te vullen. Dit voorkomt dat de olie te heet wordt. Goed advies: geef je klant minimaal een litertje van de juiste olie mee op reis.

Tip: combineer de vakantiecheck eens met een aircocheck (die niet standaard bij een onderhoudsbeurt is inbegrepen). Een optimaal functionerende airconditioning zorgt voor circulatie van schone en frisse lucht en ’s zomers is de temperatuur in de auto altijd aangenaam.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?