Zwaai- en flitslampen: op alle fronten getest

flitslampen

Twee weken geleden verscheen er een artikel over het verschil tussen zwaai- en flitslampen. Deze lampen hebben een waarschuwingsfunctie en moeten te allen tijde functioneren. Falen is geen optie. De kwaliteit van de lamp zelf is dus belangrijk. Goede materialen zijn noodzakelijk om een kwalitatief goede lamp te produceren. Maar voordat de lamp de fabriek verlaat, wordt deze ook nog op allerlei fronten getest. Waarom en hoe dat lees je hier.

Kwaliteit: vereisten en testen

Wettelijke vereisten op het gebied van zwaailampen zijn er in overvloed. Dat lijkt soms vervelend, maar is zeker nodig. Zo stelt richtlijn ECE R 65 dat het licht van de zwaailamp vanuit alle richtingen zichtbaar moet zijn.

Naast de zichtbaarheid is het natuurlijk ook van belang dat de lampen van goede kwaliteit zijn. Ook hier zijn een aantal wettelijke vereisten voor opgesteld. Om aan alle vereisten te voldoen en om goede kwaliteit te leveren, doorlopen de zwaai- en flitslampen van HELLA verschillende tests:

Spatwatertest
In een universele spatwatercabine worden producten van HELLA getest onder realistische weersomstandigheden. De cabines zijn uitgerust met inrichtingen voor harde regen, waterstralen en fijne nevelgordijnen. Hier worden de lampen met een druk tot 5 bar getest op dichtheid bij interval- en spatwatertests en met een druk tot 10 bar bij de waterstraaltest. (IP XK4K)

Test met hogedrukreiniger
In de testopstelling worden de producten getest met een waterdruk tot 120 bar en een watertemperatuur van 85 graden Celsius. Bij deze test wordt de reiniging in een wasstraat of met een hogedrukreiniger nagebootst. (IP XK9K)

Stoftest
Met deze test worden de producten op stofdichtheid getest. De test wordt uitgevoerd onder realistische bedrijfsomstandigheden en met boven- en onderdruk in het testobject. De testresultaten worden o.a. beoordeeld aan de hand van een bepaling van de fotometrische waarden voor en na de test (IP 5K).

Dompel- en drukdichtheidstest
Deze test wordt bij alle verlichtingsproducten uitgevoerd. In een dompelbuis wordt een waterdiepte van 1 meter bereikt. In een meer uitgebreide testinstallatie kan een diepte van 6 meter worden bereikt. Bovendien wordt in een dompelbekken een overdruktest met een druk tot 1,6 bar uitgevoerd. (IP 67)

Warmte-, vocht- en koudetest
Bij temperatuurwisseltests worden producten in klimaatkasten blootgesteld aan temperatuurschommelingen van -40 graden Celsius tot +100 graden Celsius. Bovendien worden bedauwings- en verdampingstests uitgevoerd bij een luchtvochtigheidsgraad van max. 95% en bij temperaturen tot 80 graden Celsius. In de zogenoemde “shock-kast” wordt de temperatuur razendsnel (met intervallen van max. 6 sec.) gewijzigd van -40°C tot 100°C. Deze tests zijn pure stress voor elk materiaal, zowel voor lampen als voor afzonderlijke elektronische componenten. De warmte- en koudetests duren tot wel 48 uur.

Trillingstest
Bij deze test wordt het gedrag van producten op een slecht wegdek gesimuleerd. Met de breedbandruistest wordt de mechanische duurbestendigheid getest op de verticale en horizontale as. De testfrequentie loopt hierbij van 10 tot 1000 hertz. Verder wordt bij deze procedures een mechanische schoktest uitgevoerd, waarbij stoten (product in doos tijdens verzending) met een versnelling van 300 tot maximaal 500 meter per seconde 2 wordt gesimuleerd.

flitslampen

Thermomanagement – warm aanbevolen

Leds zijn warmtegevoelig. Bij te hoge temperaturen bij de leds kunnen de dioden hun lichtsterkte verliezen en in het slechtste geval zelfs helemaal worden vernield. Een goed thermomanagement is dus vereist om de levensduur van de lamp te verlengen. Als de temperatuur in een lamp met 10% toeneemt, daalt de levensduur van LED’s al met 50%. Met een optimaal temperatuurbeheer heeft een led een lange levensduur tot 30.000 uur.

Vind de juiste lamp

HELLA heeft voor iedere toepassing de juiste zwaai- of flitslamp. Alle universele verlichtingsdelen van Hella bekijken en direct bestellen? Klik hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier. Bekijk de online catalogus van Hella.

flitslampen

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?