Zwaailampen en flitslampen, hoe zit dat nou precies?

Zwaailampen

Waarschuwingsverlichting kennen we in de vorm van zwaailampen en flitslampen. Het verschil tussen deze lampen is eigenlijk vrij simpel: een zwaailamp geeft een roterend (draaiend) lichtsignaal, een flitslamp geeft een lichtsignaal dat tegelijkertijd naar alle richtingen wordt uitgestraald. Hoe zit dat nou precies en wanneer gebruik je welke lamp?

Zwaailampen

Een zwaailamp produceert een roterend (draaiend, 160-180 omwentelingen per minuut) lichtsignaal. Kwalitatieve zwaailampen hebben een verchroomde paraboolreflector die rond de (H1) gloeilamp is gepositioneerd. Belangrijk hierbij is dat de gloeidraad van de gloeilamp zich in het brandpunt van de reflector bevindt. Op deze manier wordt er een een krachtig en geconcentreerd lichtsignaal gerealiseerd. Goedkopere zwaailampen hebben een rechtopstaande gloeilamp waar een matte reflector omheen draait. Dit heeft als nadeel dat het lichtsignaal minder krachtig is, maar ook dat er op den duur speling ontstaat tussen de reflector en de gloeilamp. Het licht gaat dan alle kanten uit, waardoor het minder krachtig en minder goed waarneembaar wordt.

Bij zwaailampen uit de hogere prijsklasse vormen de gloeilamp en paraboolreflector één draaiend geheel. Deze constructie is complexer, maar zorgt er wel voor dat gedurende de volledige levensduur van de zwaailamp een krachtige en geconcentreerde lichtbundel gegarandeerd blijft.

Flitslampen

Bij flitslampen straalt het lichtsignaal gelijktijdig naar alle richtingen. Dit is niet mogelijk met een normale halogeen gloeilamp als lichtbron. Bij flitslampen worden meerdere LED’s als lichtbron gebruikt of wordt er gebruik gemaakt een speciale xenon flitsbuis. Het is overigens goed om te weten dat er veel verschillende flitsfrequenties mogelijk zijn, maar dat niet alle frequenties wettelijk zijn toegestaan.

Tegenwoordig kunnen LED flitslampen ook een roterend lichtsignaal voortbrengen. Cirkelvormig opgestelde LED’s worden dan zodanig geprogrammeerd dat ze niet allemaal tegelijk aan- en uitgaan, maar zodanig aan- en uitgaan dat ze als het ware een draaiend lichtsignaal voortbrengen. Kwalitatieve flitslampen zijn te herkennen aan een hoogwaardige optische structuur rond de LED’s of door een speciale fresnellens rond de xenon lichtbron.

Zwaailampen

Welke waarschuwingslamp gebruik je voor welke toepassing?

Zwaailampen zijn aangenamer in het gebruik in de stad, omdat de lamp minder reflecties creëert op de muren van gebouwen. Ook wanneer vrachtwagens een rijdende colonne vormen, zijn zwaailampen aan te bevelen boven flitslampen. Het lichtsignaal van zwaailampen is namelijk minder vermoeiend voor de ogen van de chauffeur die achter een voertuig met een zwaailamp rijdt.

Flitslampen zijn meer geschikt voor gebruik buiten de bebouwde kom. Hier zijn geen muren die voor storende en vermoeiende reflecties zorgen. De krachtige verlichting kan hier alle kanten op schijnen zonder dat de chauffeur zichzelf of andere weggebruikers verblindt.

Vergelijk de lichtopbrengst

Iedere lamp heeft een eigen manier van lichtverdeling en lichtopbrengst. Wil je de lichtopbrengst van de ene lamp vergelijken met een andere lamp? In HELLA’s online Eliver-tool zijn diverse signaallampen en optische waarschuwingssystemen met elkaar te vergelijken.

Vind de juiste lamp

HELLA heeft voor iedere toepassing de juiste zwaai- of flitslamp. Alle universele verlichtingsdelen van Hella bekijken en direct bestellen? Klik hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier. Bekijk de online catalogus van Hella.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?