De accumulator en filter-droger, beschermers van het airco systeem

De filter-droger en accumulator in het airco systeem van auto’s filteren gruis en andere vervuiling. Daarnaast absorberen ze vocht en slaan olie en koudemiddel op. Vanwege deze belangrijke functies zijn controle en onderhoud essentieel.

Accumulator aircosysteem

De filter-droger is gemonteerd tussen de condensor en het expansieventiel in het hogedruk gedeelte van het koudemiddelcircuit in airco systemen. In het filter zitten droogmiddel-korrels die vocht absorberen. Na verloop van tijd zijn de korrels verzadigd en verliezen deze hun absorptievermogen en filterende eigenschappen. Deze functies zijn essentieel voor een goede werking van de olie en het koudemiddel.

Onderhoud

Om een optimaal presterende airconditioning te garanderen, wordt geadviseerd om de filter-droger of accumulator iedere twee jaar te vernieuwen. Vervang de filter-droger of accumulator ook als er andere reparaties aan het airconditioning-circuit uitgevoerd worden.

Het absorberende en filterende vermogen van de filter-droger is van levensbelang voor de aircocompressor. Als het vochtgehalte in het airconditioningsysteem te hoog is, ontstaat corrosie. Hierdoor wordt de compressor aanmerkelijk slechter gesmeerd. Door ongefilterde vuildeeltjes zoals metalen slijtagedeeltjes in het koudemiddelcircuit, kan de aircopomp uitvallen en zelfs vastlopen.

Accumulator

De accumulator is gemonteerd in de lagedrukzijde van het koudemiddelcircuit. Dit is eenzelfde soort filter als de filter-droger. De accumulator komt alleen voor in auto’s die zijn uitgerust met een orifice buis. De accumulator is gemonteerd na de condensor en spuit koudemiddel door een vaste gekalibreerde opening in de verdamper. Naast filteren, slaat de accumulator olie en koudemiddel op. Daarnaast zorgt hij dat er geen vloeibaar koudemiddel in de compressor terechtkomt.

Controleer regelmatig of de juiste hoeveelheid olie in het koudemiddelsysteem aanwezig is. Als er te veel olie aanwezig is kan de filter-droger het aircosysteem niet meer filteren en absorberen omdat de droogkorrels te vettig worden en de juiste werking verliezen.

Lees hier alles wat je moet weten over de olie van een airconditioning compressor. Bekijk ook de Nissens automerken en modellen-poster met daarop informatie hoeveel koudemiddel en olie er in het aircosysteem moeten zitten.

Vocht en vuil veroorzaken corrosie en corrosie is funest voor onderdelen zoals de kachelradiateur, verdamper, condensor en compressor. Deze onderdelen zijn kostbaar en in de meeste gevallen moeilijk bereikbaar omdat ze achterin het dashboard gemonteerd zijn. Verzeker de klant dat hij altijd beter voor goede kwaliteit, dan voor inferieure onderdelen kan kiezen.

Nissens filter-drogers en accumulators zijn volledig ontworpen, geproduceerd en getest in overeenstemming met de eisen die voertuigfabrikanten aan OE-onderdelen stellen. Mijngrossier heeft een breed programma Nissens filter-drogers en accumulators voor de meest voorkomende merken en modellen personenauto’s en bestelwagens.

De juiste airco onderdelen voor de auto bij jou op de brug vind je hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?