Column: Begin bij jezelf

In een klooster mocht ik me tijdens een bezoek bezig houden met leiding geven op basis van de Regel van Benedictus. Deze geestelijke schreef zijn handboek voor het leiden van een klooster rond het jaar 540. Nog steeds actueel en een prachtig boek om te hanteren als uitgangspunt om je eigen managementstijl te hervinden.

Maar daar gaat nog wel iets aan vooraf. Abt Benedictus stelt aan het begin van zijn boek: ‘Vergeet jezelf niet’. Geef je wel voldoende leiding aan jezelf? Kortom, in welke mate ben je je als ondernemer of manager ervan bewust dat je eerst jezelf op orde moet hebben voordat je anderen mee kunt nemen in je plan? Met andere woorden: verbeter de onderneming door vooral eerst aan jezelf te werken.

Hoe? Daarvoor kun je een checklist afwerken:

– Neem ik genoeg tijd voor ontspanning?
– Heb ik voldoende tijd om mijn job te doen?
– Heb ik voldoende inzicht in mijn benodigde vaardigheden?
– Neem ik voldoende tijd voor het ontwikkelen van mijn eigen vaardigheden?
– Neem ik voldoende tijd voor het volgen van de ontwikkelingen rondom mij?
– Ga ik zelf regelmatig op cursus?
– Stop ik mijn eigen agenda niet te vol?
– Is er genoeg tijd voor het contact met klanten?
– Is er genoeg tijd voor het contact met mijn medewerkers?

Ik hoop natuurlijk dat je al deze vragen met ja beantwoordt. In dat geval: mijn complimenten, je bent eigenaar van jezelf. Je bent voorbereid om je medewerkers voor te leven naar het pad van Eigenaarschap.

Eigenaarschap ja, want de tijd van dictatoriaal (of verticaal) leiderschap ligt achter ons. Nu werken we op basis van horizontaal leiderschap. Medewerkers staan klaar om zich ook ‘eigenaar’ te mogen voelen. Loyaliteit en betrokkenheid ontstaan immers pas als medewerkers gewaardeerd en gezien worden. Gelukkig hoef je niet helemaal zelf te bedenken hoe je dit voor mekaar krijgt. Je kunt veel van dit werk laten overnemen door een HR-manager of -adviseur.

Voor veel ondernemers is het de gewoonste zaak van de wereld adviseurs in te schakelen op het gebied van sales, aftersales en financieel management, denk aan de accountant. Maar het belangrijkste (en niet op de balans zichtbare) kapitaal is nog vaak ondergewaardeerd in zorg en aandacht. Een goed ingerichte Human Resource-afdeling kan wonderen verrichten voor het menselijk kapitaal. Dus heb niet alleen zorg voor een goede salarisadministratie, maar ook voor de mensen die je als manager beschikbaar hebt om je doelen op een verantwoorde manier te kunnen realiseren. En begin bij jezelf.

-Geurt Brouwer-

Geurt Brouwer heeft jarenlange ervaring als financieel adviseur, bedrijfscoach en trainer in de autobranche. Hij was financieel directeur bij Renault Nederland en bij diverse dealergroepen. Op dit moment werkt hij namens de Management Kompasgroep als zelfstandig adviseur voor autobedrijven. Zijn motto: “Ervaring is een voorrecht en dient derhalve gedeeld te worden.”

Over ‘Grip’
Wil jij ook met jezelf beginnen? Doe mee aan ‘Grip op je autobedrijf’, een initiatief van Automotive Academy en AMT. Het is een praktisch trainingstraject voor auto-ondernemers, waarbij ook het thema Personeel & Leiderschap uitgebreid aan bod komt.

Bron: AMT

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?