Hoe staat het met de elektrische turbo?

Elektrische turbo

Een turbo is een ingewikkeld stukje techniek. Daarom is het helemaal niet vreemd dat hier regelmatig vragen over zijn. De laatste tijd zijn er veel vragen over elektrische turbo’s, daarover nu dus een stukje achtergrond. De ontwikkeling van dit type turbo heeft het afgelopen jaar een grote sprong gemaakt en er is goed nieuws. De eerste voertuigen met een elektrische turbo zijn productieklaar!

Turbogat tackelen

Waarom is dit goed nieuws? De elektrische turbo is dé oplossing voor een bekend turboprobleem: het zogenaamde turbogat. Een turbogat is een gebied in het toerenbereik van de auto waarin de turbo niet voldoende druk heeft. De auto levert dan geen optimale prestatie. Dus, dat turbogat moet kleiner, of het liefst natuurlijk helemaal verdwijnen. Door de jaren heen zijn er al diverse pogingen gedaan om het turbogat te tackelen. Onder andere met de variabele turbo, dumpvales en dubbele turbosystemen. Toch is het tot nu toe nooit gelukt om het turbogat helemaal te dichten.

Even tijd nodig

Naast het turbogat heeft een turbo altijd even tijd nodig om op gang te komen. Tussen het moment dat de bestuurder gas geeft en het moment dat de turbo daadwerkelijk druk levert zit even tijd. Dat zijn momenten waarop de motor niet optimaal presteert.

Binnen 250 ms

Om deze problemen te voorkomen is de elektrische turbo ontwikkeld. Deze is in het inlaattraject van de motor gemonteerd. De elektrische turbo is in staat om binnen 250 ms de gewenste druk te leveren. Hiermee is het turbogat officieel verleden tijd. Nadat de elektrische turbo zijn werk heeft gedaan neemt de conventionele turbo het werk over.

Conventionele turbo

De elektrische turbo verschilt van een conventionele turbo door de aandrijving, namelijk met een elektromotor. Deze zit op de plaats waar normaal gesproken het turbinewiel zit dat wordt aangedreven door de uitlaatgassen. Omdat de elektrische turbo geen uitlaatgassen nodig heeft, is de plaatsing op de motor veel vrijer.

Bron: Turbo’s Hoet

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?