Interieurventilator kwetsbaar en gevoelig voor onderhoud

interieurventilator

De interieurventilator zorgt voor een goede verdeling van de lucht in het interieur van de auto, zodat de luchtverdeling en temperatuur op het gewenste niveau van de inzittenden komen. De elektrische fan/ventilator is een kwetsbaar onderdeel en kan door zijn elektrische gevoeligheid storingen veroorzaken.

De taak van de interieurventilator is zorgen voor de juiste hoeveelheid lucht in het interieur van de auto. Dit kan zowel warme lucht uit de kachelradiator als koude lucht uit de verdamper zijn.De interieurventilator wordt ook wel ook wel kachelventilator, kachelmotor of gewoon ventilator genoemd.  De ventilator heeft de belangrijke taak om de bestuurder zich comfortabel te laten voelen en alert te houden. Onder andere zorgt de ventilator ervoor dat ramen snel ontwasemen. Kortom, een essentieel onderdeel in de klimaatbeheersing van de auto én het vergroot de veiligheid.

Kwetsbaar onderdeel

De meest voorkomende oorzaken van een niet goed werkende of defecte interieurventilator zijn elektrische storingen. Een verminderde luchtstroom door een blokkade bijvoorbeeld. Of een niet werkende of defecte interieurventilator door verkeerde montage. De interieurventilator staat bijna altijd aan en is hierdoor onderhevig aan slijtage. Als je kijkt naar ventilators in taxi’s en bussen zie je dat deze nog sneller slijten. Dat heeft te maken met het intensieve gebruik, de ventilator draait immers vaker en langer.

De ventilator is meestal gemonteerd in het dashboard tussen de cabine en motorruimte in het Heat Ventilation Air Conditioning (HVAC of airconditioningsysteem). De kunststof behuizing van de elektrische ventilator is kwetsbaar. Door zijn elektrische gevoeligheid, kan de ventilator voor storingen in het airconditioningsysteem zorgen.

Lastige klus

Als de interieurventilator kapot gaat ben je vanwege zijn locatie in veel gevallen een paar uur bezig met het vervangen. Natuurlijk wil je voorkomen dat de interieurventilator op de korte termijn weer kapot gaat en vervangen moet worden. Schaf daarom een kwalitatieve ventilator aan te schaffen. Neem geen onnodig riscio en verkoop de klant gerenommeerde producten met OE-kwaliteit van mijngrossier.nl. Dat zorgt uiteindelijk voor minder kosten en een tevreden klant!

Interieurventilator en onderhoud

Aangezien de interieurventilator een kwetsbaar onderdeel is binnen het aircosysteem is onderhoud van essentieel belang. Om de levensduur van de ventilator te verlengen is het van belang om het interieur-/pollenfilter tijdig te vervangen. Deze slijt ook of kan verstopt raken. Raadpleeg het onderhoudsschema van de fabrikant voor de onderhoudsinval van het interieurfilter. Meer over het interieurfilter lees je in het artikel ‘De ‘longen’ van de auto: het interieurfilter nader bekeken’.

Een versleten of defecte ventilator kun je herkennen aan onder andere lawaai en/of gepiep. Het geluid kan een mechanisch defect zijn, of veroorzaakt worden door onbalans in de ventilatormotor. Andere oorzaken voor storingen kunnen onder andere kapotte bedrading of versleten koolborstels zijn.

Nissens interieurventilators zijn zogenoemde High Precision Speed Control onderdelen. Een OE-besturingseenheid en de elektrische weerstanden, garanderen een juiste werking van het luchtcirculatiesysteem. Het materiaal van Nissens aftermarket interieurventilators is gelijkwaardig aan de OE-specificaties van autofabrikanten. Nissens gebruikt alleen hoge kwaliteit kunststoffen en geen gerecyclede materialen.

ISO

Ventilatoren van Nissens worden geproduceerd in overeenstemming met de eisen voor OE-producten voor autofabrikanten en volgens ISO 7637, 16750 en de Electromagnetic Compatibility (EMC) normen. Dankzij het gebruik van een hoogwaardige elektromotor anker, zijn Nissens ventilators betrouwbaar en duurzaam. Het anker en, speciaal door Nissens ontworpen materialen voor de koolborstels, beschermen de ventilatormotor tegen stroompieken en overbelasting en garanderen een lange levensduur.

Mijngrossier.nl levert Nissens interieurventilatoren voor personenauto’s, bestelwagens en trucks. Er zijn meer dan 185 verschillende modellen beschikbaar met een dekking van meer dan 635 originele fabrieks-ventilators. Dankzij de ‘Plug & Play’ modules kunnen de ventilators eenvoudig en snel gemonteerd worden.

Nissens ondersteunt monteurs bij de inbouw via een online catalogus met gedetailleerde technische informatie, tekeningen, close-up foto’s en 360 graden bewegende afbeeldingen. Voor een aantal modellen interieurventilators is een installatievideo beschikbaar.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?