Interieurventilator kwetsbaar en gevoelig voor onderhoud

Interieurventilator

De interieurventilator zorgt voor een goede verdeling van de lucht in het interieur van de auto, zodat de luchtverdeling en temperatuur op het gewenste niveau van de inzittenden komen. De elektrische fan/ventilator is een kwetsbaar onderdeel en kan door zijn elektrische gevoeligheid storingen veroorzaken.

De taak van de interieurventilator is zorgen voor de juiste hoeveelheid lucht in het interieur van de auto. Dit kan zowel warme lucht uit de kachelradiator als koude lucht uit de verdamper zijn. De interieurventilator wordt ook wel ook wel kachelventilator, kachelmotor of gewoon ventilator genoemd.  De ventilator heeft de belangrijke taak om de bestuurder zich comfortabel te laten voelen en alert te houden. Onder andere zorgt de ventilator ervoor dat ramen snel ontwasemen. Kortom, een essentieel onderdeel in de klimaatbeheersing van de auto én het vergroot de veiligheid.

Kwetsbaar onderdeel

De meest voorkomende oorzaken van een niet goed werkende of defecte interieurventilator zijn elektrische storingen. Een verminderde luchtstroom door een blokkade bijvoorbeeld. Of een niet werkende of defecte interieurventilator door verkeerde montage. De interieurventilator staat bijna altijd aan en is hierdoor onderhevig aan slijtage. Als je kijkt naar ventilators in taxi’s en bussen zie je dat deze nog sneller slijten. Dat heeft te maken met het intensieve gebruik, de ventilator draait immers vaker en langer.

De ventilator is meestal gemonteerd in het dashboard tussen de cabine en motorruimte in het Heat Ventilation Air Conditioning (HVAC of airconditioningsysteem). De kunststof behuizing van de elektrische ventilator is kwetsbaar. Door zijn elektrische gevoeligheid, kan de ventilator voor storingen in het airconditioningsysteem zorgen.

Lastige klus

Als de interieurventilator kapot gaat ben je vanwege zijn locatie in veel gevallen een paar uur bezig met het vervangen. Natuurlijk wil je voorkomen dat de interieurventilator op de korte termijn weer kapot gaat en vervangen moet worden. Schaf daarom een kwalitatieve ventilator aan. Neem geen onnodig riscio en verkoop de klant gerenommeerde producten met OE-kwaliteit van mijngrossier.nl. Dat zorgt uiteindelijk voor minder kosten en een tevreden klant!

Interieurventilator en onderhoud

Aangezien de interieurventilator een kwetsbaar onderdeel is binnen het aircosysteem is onderhoud van essentieel belang. Om de levensduur van de ventilator te verlengen is het van belang om het interieur-/pollenfilter tijdig te vervangen. Deze slijt of kan verstopt raken. Raadpleeg het onderhoudsschema van de fabrikant voor de onderhoudsinval van het interieurfilter. Meer over het interieurfilter lees je in het artikel ‘De ‘longen’ van de auto: het interieurfilter nader bekeken’.

Een versleten of defecte ventilator kun je herkennen aan onder andere lawaai en/of gepiep. Het geluid kan een mechanisch defect zijn, of veroorzaakt worden door onbalans in de ventilatormotor. Andere oorzaken voor storingen kunnen onder andere kapotte bedrading of versleten koolborstels zijn.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?