De motor slaat op hol, komt dat door de turbo?

uitlaatgassen

Het samenspel tussen motor, motormanagement en turbo zorgt ervoor dat er best vaak vragen zijn over turbotechniek. Het antwoord op veel gestelde vragen delen we hier graag met je. Een vraag die regelmatig terug komt is of de turbo de oorzaak kan zijn van het op hol slaan van een motor.

Om maar meteen een misverstand uit de weg te ruimen: in de meeste gevallen blijkt dat de uiteindelijke oorzaak niet bij de turbo ligt. Maar we wordt precies verstaan onder ‘op hol slaan’. Het fenomeen op hol slaan van een motor houdt in dat de motor ongecontroleerd brandstof krijgt of op motorolie gaat lopen. Het griezelige effect is dat hij dan niet kan worden uitgezet. Ken je de klassieke horrorfilm Christine…?

Logische verklaring

Uiteraard is er een logische verklaring voor het verschijnsel. De olie kán bij de turbo vandaan komen, die wordt immers door olie gesmeerd. Hiervoor zijn echter verschillende oorzaken. Zijn de afdichtingen van de turbo misschien beschadigd? Dan vindt de olie via de inlaat zijn weg naar de motor.

Oliedruk

Het kan ook zijn dat de oliedruk in de turbo te hoog is en dat de turbo hierdoor olie gaat lekken. De oliedruk in de turbo kan door verschillende oorzaken oplopen. Dit heeft er niet mee te maken dat er teveel olie naar de turbo komt maar met het feit dat de olie niet snel genoeg weg kan van de turbo. Hierdoor loopt de oliedruk in de turbo op en wordt de olie tussen de afdichtingen door geperst. De olie loopt via de inlaat in de motor, bereikt de motor en laat deze op hol slaan. De turbo lijkt dan de schuldige, maar is het niet.

Motor draait harder

Door het op hol slaan van de motor draait de motor harder dan het maximale toerental. Ook de turbo kan niet meer worden afgeregeld, omdat er brandstof blijft komen. Hierdoor gaat ook de turbo te hard draaien. De schade die hierbij ontstaat is een zogenaamde overspeed schade. Het gevaar hiervan is dat er materiaalmoeheid optreedt in de turbo, met als gevolg dat de turbo direct defect raakt.

Als de motor op tijd kan worden uitgeschakeld, kan het zijn dat de turboschade nog niet zichtbaar is. Om gevolgschade te voorkomen wordt aangeraden om de turbo te laten nakijken als de motor op hol is geslagen.

Bron: Turbo’s Hoet

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?