Testen van de accu: belangrijke werkplaatsservice

Accutesters

Om iets over de conditie van een accu te weten te komen, is het gebruik van een accutester noodzakelijk. Toolspecial levert een ruime reeks accutesters van topmerk Midtronics. Nu zelfs twee modellen voor een scherpe actieprijs.

In de pechstatistieken van de Europese wegenwachters staat de accu met afstand op nr.1 als oorzaak van autopech. Maar liefst 50 procent van alle pechgevallen is aan de accu gerelateerd. Een goede reden om bij ieder werkplaatsbezoek de accu van uw klant te testen. Want hoe vaak zien we in de praktijk niet dat een auto die kortgeleden een onderhoudsbeurt heeft gehad even later met accupech stilstaat? Het gevolg is een teleurgestelde klant en een gemiste (omzet)kans voor het autobedrijf, die dit met de juiste meetapparatuur had kunnen voorkomen. Door accu’s bij elke onderhoudsbeurt preventief te testen, worden defecte accu’s opgespoord voordat ze falen. De klant waardeert zo’n proactieve aanpak: niet alleen wanneer de accu vervangen moet worden, maar ook als het autobedrijf meldt dat de aanwezige accu nog wel een tijdje meekan.

Modernste technieken

Om iets over de conditie van een accu te weten te komen, is een goede accutester onmisbaar. Toolspecial levert een ruime reeks accutesters van topmerk Midtronics. Midtronics is een innovatieve fabrikant die voorop loopt als het gaat om de modernste technieken in accutesten. Een belangrijk gegeven is dat iedere tester specifieke algoritmes heeft om verschillende testen uit te voeren en zo een duidelijk en kloppend testresultaat kan weergeven. De vraag is nu: welke accutester kies je voor de eigen werkplaats? Toolspecial biedt Midtronics-accutesters in verschillende prijsklassen, ieder met hun eigen specificaties.

MDX-335P

De MDX-335P is het instapmodel onder de geavanceerde accutesters van Midtronics. Deze tester is geschikt voor het testen van lood-, gel- en AGM-accu’s. De MDX-335P test binnen enkele seconden en print het resultaat om te laten zien aan de klant. De tester is in staat slechte cellen en omgekeerde polariteit te detecteren en een basistest van de start- en laadsystemen uit te voeren. De MDX-335P is het meest geschikt voor het testen van accu’s van personenauto’s en kleine bestelbusjes. Handig: de tester is voorzien van een lcd-display en instelbaar in 19 talen, waaronder Nederlands. Toolspecial levert de MDX-335P nu voor een scherpe actieprijs.

MDX-545P

Bij voertuigen met een start-stopsysteem zijn andere accu’s geïnstalleerd, vaak een EFB of AGM-accu. Deze accu’s vragen om een andere tester. De Midtronics MDX-545P is niet alleen in staat om lood-, gel-, en AGM-accu’s te testen, maar ook om de modernste EFB-accu’s aan een nauwkeurige test te onderwerpen. Net als de MDX-335P kan de MDX-545P slechte cellen en omgekeerde polariteit detecteren en een basistest van het start- en laadsysteem uitvoeren. De MDX-545P bevat een lijst met EFB-accu’s. Deze lijst zorgt ervoor dat de test nog nauwkeuriger uitgevoerd wordt, omdat iedere EFB-accu in de lijst een eigen testalgoritme heeft. Hoe nauwkeuriger de test, hoe nauwkeuriger het resultaat en hoe beter de klant geholpen wordt. De MDX-545P is uitgerust met een printer, een poort voor een SD-kaart en verwisselbare aansluitkabels. De accutest is binnen enkele seconden uitgevoerd en het resultaat kan geprint worden en opgeslagen worden op de SD-kaart. De MDX-545P is instelbaar in 26 talen, waaronder Nederlands. Ook deze tester is geschikt voor gebruik bij personenauto’s en kleine bestelbussen. De standaard meegeleverde kabels zijn 120 cm lang. Toolspecial levert de MDX-545P nu voor een scherpe actieprijs.

Tekst gaat verder onder de video.

CPX-900

De Midtronics CPX-900 accutester gaat nog een stapje hoger. Deze tester heeft een iets ander uiterlijk dan de MDX-335P en de MDX-545P, maar is erg makkelijk in gebruik. Dat is onder meer te danken aan het fullcolour lcd-display. De CPX-900 is geschikt om alle typen accu’s te testen, inclusief EFB. Ook de CPX-900 beschikt een EFB-acculijst, waardoor het testen zo nauwkeurig mogelijk wordt. Deze EFB-lijst krijgt regelmatig een update via wifi, zodat steeds meer accu’s accuraat getest kunnen worden. Wat de CPX-900 verder bijzonder maakt is ‘Conductance Profiling’. Dit systeem houdt in dat de tester niet alleen de start- en laadcapaciteit kan meten, maar ook de reservecapaciteit en de laadacceptatie van de accu. Door start-stopsystemen worden accu’s op een andere manier gebruikt. Wanneer een start-stopsysteem in de auto niet meer werkt, kan dit komen omdat de accu de lading niet meer accepteert of niet meer voldoende reservecapaciteit heeft om te functioneren. Een accutest met een geschikt algoritme voor EFB en start-stoptests wordt daarom dus steeds belangrijker! De CPX-900 zet zijn wifiverbinding niet alleen in voor het downloaden van de beschikbare updates, maar biedt ook de mogelijkheid om testresultaten via e-mail te verzenden. De CPX-900 is ook beschikbaar met een printer = CPX-900P. De CPX-900 werkt voor personenauto’s, kleine bestelbussen en sinds kort ook voor 24V-applicaties.

DSS-5000P

Als het om accutesters gaat, is de Midtronics DSS-5000P de absolute ‘top of the bill’. Deze toptester heeft nagenoeg dezelfde functionaliteiten als de CPX-900, maar zit in een compleet ander jasje. De DSS-5000P beschikt over een basisstation en een uitneembare tablet. Het basisstation wordt aangesloten op de accu en de tablet kan er vervolgens uitgenomen worden. De monteur kan nu bijvoorbeeld achter het stuur plaatsnemen voor een test van de startcapaciteiten. Handig: het systeem kan zelfs gebruikt worden voor dataloggen tijdens het rijden. Voor uitvoerige testen van het startsysteem is de DSS-5000P uit te breiden met een ampèretang die volledig integreert met de tester. (Tester met ampèretang = DSS-5000PA.) Dankzij de DSS-5000P worden alle geheimen van de accu en het laadsysteem naar boven gehaald. De Midtronics DSS-5000P is geschikt voor lood-, AGM-, gel- en EFB-accu’s en bovendien klaar om gebruikt te worden met lithium-ion-accu’s. Praktisch: de DSS-5000P is uitgerust met een printer en voorzien van een wifiverbinding voor het delen van de testresultaten. Deze toptester is uitermate geschikt voor personenauto’s en kleine bestelbussen.

U vindt de accutesters van Midtronics in de Toolspecial editie januari – maart 2020 of bekijk het hele Toolspecial actiemagazine hieronder (blz. 21, 38-39).

Update van de CPX-900 (CPX-900P)

Er is een software-update voor de CPX-900 beschikbaar. Bij deze nieuwe update zijn enkele bugs verholpen en verbeteringen doorgevoerd, vooral op het gebied van algoritmes. Daarnaast zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd, zoals de Truck/HD-app. Hierdoor is de CPX-900 nu ook een zeer interessante accutester voor truckwerkplaatsen en voor andere 24V-toepassingen. In de bijlage staat de updateprocedure stap-voor-stap beschreven.

Ander nieuws?