De turbo lekt uitlaatgassen, is hij defect?

uitlaatgassen

De turbo lekt uitlaatgassen. Moet de turbo nu vervangen worden? Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Mijngrossier.nl legt in samenwerking met Turbo’s Hoet graag uit wat de oorzaak voor de lekkage is en wat je het beste kunt doen.

Als een turbo uitlaatgassen lekt, dan is de oorzaak vrijwel nooit de turbo zelf, maar moeten we de reden daarvoor áchter de turbo zoeken. De uitlaatgassen kunnen niet via de normale weg de auto verlaten, omdat die blijkbaar geheel of gedeeltelijk is afgesloten. Bijvoorbeeld door een verstopt roetfilter of katalysator. Het gevolg is teveel uitlaatgas tegendruk.

Alternatieve route

De hevel van de variabele overdrukregeling van de turbo is een open verbinding. Normaal stroomt het uitlaatgas niet via die open verbinding. Dat komt omdat het uitlaatgas een enorme snelheid heeft en er in een gezonde situatie een goede doorstroming plaatsvindt via het roetfilter of de katalysator. Is die doorstroming echter niet optimaal, dan kan het uitlaatgas niet anders dan een alternatieve route zoeken. De weg van de minste weerstand is dan die open verbinding via de variabele overdrukregeling.

De turbo wordt te heet

De turbo is dus niet defect. Maar het teveel aan uitlaatgas doet de turbo absoluut geen goed. Deze wordt te heet en daardoor verkoolt de olie. Het inwendige van de turbo raakt verstopt en de smering is onvoldoende. Door de hitte bestaat de kans dat het turbinehuis gaat scheuren. Het uitlaatgas en de roet komt ook bij de overdrukregeling terecht. Die zal hierdoor sneller slijten en drukproblemen veroorzaken.

Voorkom herhaalschade

Wat je het beste kan doen in deze situatie, is de turbo laten controleren door Turbo’s Hoet. Je krijgt dan een uitgebreide analyse van de werkelijk oorzaak van de schade, zodat je herhaalschade kunt voorkomen. Indien nodig reviseren zij de turbo, dan is hij weer als nieuw of eigenlijk zelfs beter. Tijdens de revisie krijgt de turbo namelijk een strengere controle dan een nieuwe turbo die in serie van de loopband komt.

Over Turbo’s Hoet

Turbo’s Hoet is gespecialiseerd in de verkoop van nieuwe én gereviseerde turbo’s en is officieel distributeur van de wereldwijd bekende turbofabrikanten BorgWarner, Holset, Mitsubishi en IHI. Met een voorraad van ruim 24.000 turbo’s en meer dan een miljoen verkochte turbo’s is Turbo’s Hoet een van de grootste turbo specialisten in Europa.

Bron: Turbo’s Hoet

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?