Turbo vraag: welk type olie wil de turbo?

olie

Vraag jij je dat weleens af? Heel goed! Deze vraag geeft namelijk aan dat je bewust bent dat olie een belangrijke rol speelt bij turbo’s. Het antwoord kan kort zijn; gebruik de olie die door de autofabrikant is voorgeschreven voor de motor. Met een kleine kanttekening, de turbo lust alleen schone olie.

Smeren en koelen

Het is niet voor niets dat er geadviseerd wordt bij een turbomontage de olie en het oliefilter te vervangen. Daarnaast is het goed om de kwaliteit van de olie regelmatig te checken, want binnen de turbo wordt de olie twee keer zo heet dan in het carter. Nu begrijp je meteen dat de olie voor de turbo niet alleen een smerende werking heeft, maar ook een koelende. Ondanks de koelende werking, kan de olie in de turbo alsnog makkelijk verbranden. Er komen dan deeltjes in de olie, die de smerende werking verminderen. Hierdoor verbrandt de olie sneller, een vicieuze cirkel die door een regelmatige controle doorbroken kan worden.

Welke olie?

Neem de oliewens van de turbo serieus, zo voorkom je een voortijdig einde van de turbo. Welke olie dat moet zijn hangt af van het merk en type auto. Raadpleeg daarvoor altijd de voorschriften van de autofabrikant. Daarin staan de specificaties van de juiste olie voor de auto bij jouw op de brug.

De juiste olie gevonden? Bestel hier of vraag ernaar bij jouw vertrouwde grossier.

De Turbo vragen worden mogelijk gemaakt door Turbo’s Hoet.

Meer van dit onderwerp weten?

Ander nieuws?